Syriske flygtninge: halvdelen af befolkningen på flugt

Mere end halvdelen af Syriens befolkning er blevet tvunget til at forlade deres hjem på grund af krigen. Selvom vi taler meget om flygtninge herhjemme, er det kun en meget lille del af dem, der er kommet til Europa. Faktisk bliver de fleste af de syrere, som bliver fordrevet deres hjem, inden for landets grænser, mens størstedelen af dem, der forlader lader landet, ender i Tyrkiet, Libanon og Jordan – altså det, vi kalder for nærområderne.

I 2015 begyndte politikere over hele Europa at tale om ”flygtningekrisen”, da mere end én million flygtninge og migranter ankom til EU – størstedelen af dem fra Syrien. Men i virkeligheden har under en tiendedel af de syriske flygtninge søgt asyl i Europa.

Hvor er flygtningene fra Syrien?

Ifølge FN lever flere end seks millioner syrere som internt fordrevne inden for landets grænser. Flere end 5,5 millioner syrere er flygtet til Syriens nærområder, og godt én million syrere har søgt asyl i EU, Norge eller Schweitz ved udgangen af 2017.

 


6 millioner mennesker
lever som internt fordrevne i Syrien.

5,5 millioner mennesker
lever som flygtninge i nabolande eller andre nærområder.

Kilde: OCHA og UNHCR
Børnesygdomme i nærområderne til Syrien

Halsbetændelse, influenza, diaré og børnesår. Alle forældre kender til børnesygdomme. Også forældre til syriske flygtningebørn, og i Syriens nærområder er konsekvenserne langt større, end de er i Danmark.

Selv en influenza kan ende med at dræbe her. For sundhedssystemet i Syrien og nærområderne er ikke som i Danmark, og adgangen til medicin, vaccinationer og lægebehandling er begrænset

I Røde Kors rykker vores ansatte nødhjælpere og frivillige ud til de fjerneste egne med mobile klinikker for at hjælpe børnene med medicin, vaccinationer og lægebehandling for alt fra bronkitis til polio.

 

Fysisk og psykisk førstehjælp til Syriens flygtninge

I Røde Kors er vi til stede med nødhjælp til syriske flygtninge både inden for og uden for Syriens grænser. Her uddeler vi nødhjælp til flygtningene som for eksempel mad, køkkensæt, hygiejneartikler og madrasser,. Vi driver mobile sundhedsklinikker, og vi uddeler tøj og tæpper til flygtningene i de kolde vintermåneder.

Men vi arbejder også for at give de syriske flygtninge en tålelig og udholdelig hverdag i de mange midlertidige lejre. Mennesker på flugt har ofte traumatiserende oplevelser med i bagagen. Derfor arbejder vi også med at yde psykosocial hjælp til børn og voksne flygtninge fra Syrien. 

I artiklerne herunder har vi samlet en række fortællinger fra nogle af de syriske flygtninge, som vi har hjulpet.

Støt fast hver måned - red liv hver dag

Vil du gøre mere for de mennesker, der er ramt af krig og katastrofer? 
Som en fast bidragyder, så gør du stor forskel for hjælpearbejdet. Du får ambulancen frem, skaffer det rene vand, sikrer varme tæpper og den akutte hjælp til ofre. Gennem din faste støtte kan vi være der og redde liv. Hver dag, før, under og efter en katastrofe, verden over. Tak fordi du opretter dig til at gøre en forskel i dag.