Få svar på dine spørgsmål om at være frivillig

Har du en time om ugen? Mere behøver det ikke at tage for at gøre en forskel. Som frivillig i Røde Kors er der rig mulighed for at være frivillig på en måde, der passer til dig og din hverdag. Få svar på dine spørgsmål her.

1. Hvad får jeg ud af at være frivillig?

Der er mange forskellige grunde til, at folk laver frivilligt arbejde. Her er nogen af dem, vi ofte hører:

  • du får fagligt udbytte ud af det
  • det er sjovt at arbejde sammen med andre frivillige
  • du udvikler dig personligt
  • du møder nye mennesker
  • det er godt for CV’et
  • du bruger dine faglige og personlige talenter til gøre noget godt for folk, der er ensomme eller udsatte

2. Hvor meget tid kræver det?

Det afhænger både af, hvor meget tid du gerne vil bruge og hvilke aktiviteter, du vælger. Mange aktiviteter er ret fleksible, når det gælder tidsforbrug. Fx afholder vores kvindegrupper møder 1-4 gange om måneden, og du skal kunne deltage min. en gang om måneden – men du kan også deltage fire gange. 

3. Hvad kræver det af mig at blive frivillig?

Det vigtigste er, at du har tid, lyst og overskud til at være frivillig – man skal dog være fyldt 15 år for at være frivillig i Røde Kors i Danmark.

Alt efter hvilken aktivitet du er interesseret i, er der nogle faglige og personlige egenskaber, som er en fordel. Hvis du overvejer at blive besøgsven for ensomme, er det fx godt, hvis du er trofast og stabil – vil du gerne være lektiehjælper, er det en fordel, at du godt kan lide at arbejde med børn og unge.

Der er dog nogle aktiviteter, der kræver særlige forudsætninger (fx samaritterne) eller en særlig aldersgrænse (fx fængselsbesøgstjenesten).

Børn skal trygt kunne være med i Røde Kors, og vi gør en særlig indsats for at beskytte dem. Det betyder også, at vi indhenter børneattester på frivillige, der er en del af en aktivitet, som indebærer samvær med børn under 15 år.

4. Kan jeg være frivillig om aftenen?

Ja. Nogle aktiviteter passer bedst til dagtimerne (fx hvis du vil være frivillig i en Røde Kors butik), mens andre er bedst om eftermiddagen/aftenen (fx besøgsven/lektiehjælper). Nogle aktiviteter ligger også i weekender/ferier (fx samarittervagt og ferielejre).

5. Får jeg nogen uddannelse/træning?

De fleste aktiviteter har introduktionsforløb til nye frivillige. Ofte har du også mulighed for at følges med en erfaren frivillig de første par gange. Inden for nogle aktiviteter er det bedst, at du har en særlig uddannelse eller erfaring, inden du starter. Vil du gerne være samarit, skal du eksempelvis på et samaritkursus. Vil du være frivillig i Vågetjenesten, er det en fordel, hvis du erfaring med omsorg for døende mennesker.

6. Kan jeg prøve det af, inden jeg melder mig?

Ja, det kan du godt. Når du har fundet noget, du gerne vil hjælpe med, så aftaler du nærmer med den person, der leder aktiviteten i dit lokalområde. Første skridt er at fortælle os, hvad du interesserer dig for, og hvor i Danmark du bor - det kan du gøre på linket herunder, så kontakter vi dig efterfølgende og hjælper dig videre:

7. Er det muligt at stoppe som frivillig?

Ja. Men hvis du oplever, at du ikke længere har tid eller lyst til at være frivillig, kan det være en god idé at tale med din aktivitetsleder, inden du stopper. Måske kan aktivitetslederen forbedre nogle ting eller kan ændre din rolle til noget, der passer dig bedre.

8. Hvordan kommer jeg i gang?

Hvis du vil vide mere om at være frivillig, så skriv lidt om dig selv, dine interesser, og hvor i Danmark du bor - det gør du på formularen på linket herunder.