
FAQ
Velkommen til Røde Kors Kundeservice-hjælpecenter. Angiv venligst i formularen nedenfor, hvad din henvendelse drejer sig om. Vi kontakter dig hurtigst muligt.
Tak for støtten til Røde Kors.
Telemarketing, SMS og e-mail
- Hvorfor modtager jeg SMS'er fra Røde Kors?
-
Røde Kors sender med jævne mellemrum SMS'er til bidragydere og medlemmer, samt til personer, der endnu ikke har støttet vores arbejde. Da Røde Kors ikke er omfattet af markedsføringslovgivningen, sender vi også SMS'er til personer, der ikke på forhånd har givet tilsagn til det. Røde Kors sender udelukkende SMS’er ud fra nummeret 1290.*
Hvis du ikke ønsker at modtage flere SMS’er fra os, kan du skrive ’AFMELD’ til 1290. Det koster kun almindelig SMS-takst at sende ’AFMELD’ til 1290. Visse telefoner – f.eks. dem af mærket Android – skriver at det kræver betaling, når man forsøger at donere til et firecifret telefonnummer eller skriver ’AFMELD’. Denne besked kan du se bort fra, det koster udelukkende almindelig SMS-takst.
Røde Kors kundeservice kan også afmelde dig SMS. Kontakt os blot vedr. dette og oplys dertil dit mobil nr. for at kunne afmelde.
Du kan læse mere om markedsføring fra Røde Kors her.
*Ungdommens Røde Kors sender SMS’er ud fra nummeret 1919. Er SMS'en derfor fra 1919, er der altså ikke tale om svindel. 'Hvis du har spørgsmål vedrørende SMS'er fra 1919, skal du kontakte Ungdommens Røde Kors (info@urk.dk).
- Hvorfor ringer Røde Kors til mig eller sender mig e-mails?
-
For at sikre, at Røde Kors altid kan være til stede, både i Danmark og internationalt, er vi afhængige af støtten fra vores bidragydere, medlemmer og nødhjælpere. Røde Kors benytter sig derfor af flere forskellige vigtige fundraisinginitiativer, såsom telemarketing og nyhedsmails, der opfordrer til støtte.
Røde Kors kontakter personer, som f.eks. har støttet vores arbejde før, skrevet under på vores underskriftsindsamlinger eller deltaget i vores lotterier. Derudover ringer Røde Kors også uopfordret til personer, der ikke tidligere har støttet.
Når Røde Kors’ fundraisere ringer, sker det altid i overensstemmelse med dansk lovgivning og ISOBROs regler for telemarketing. Da Røde Kors er en velgørende organisation, er det lovligt at ringe til personer, der ikke tidligere har givet samtykke til det. Dette gælder også, selvom man er på Robinson-listen. Man kan læse mere om telefonsalg i forbindelse med velgørenhed på Forbrugerstyrelsens hjemmeside her.
Hvis der skulle opstå tvivl om, hvorvidt man er blevet kontaktet af Røde Kors, kan man se de telefonnumre vi ringer fra samt læse mere om Røde Kors’ brug af telemarketing her.
Hvis du ikke længere ønsker at blive kontaktet af os, kan du oplyse os dit telefonnummer og/eller din e-mail på hej@rodekors.dk, så sørger vi for at du ikke modtager flere støtteopfordringer.
Skat
- Hvorfor Spørger Røde Kors om personfølsomme data?
-
Røde Kors har brug for at kende visse personfølsomme oplysninger om dig. Vi skal f.eks. kende dit registrerings- og kontonummer samt CPR-nummer, for at kunne oprette en PBS-betalingsaftale via din bank samt sikre dig skattefradrag. Vi kan godt forstå, at man i en tid, hvor mange bliver snydt, kan føle sig usikker ved at dele personfølsomme oplysninger, men hos Røde Kors er dine oplysninger i sikre hænder. Vi opbevarer altid personfølsomme data i overensstemmelse med den gældende GDPR-lovgivning.
Du kan sikkert og krypteret oplyse dit CPR-nummer på denne hjemmeside.
- Hvorfor har jeg ikke fået skattefradrag for min støtte til Røde Kors?
-
Vi beklager meget, hvis du ikke har fået det skattefradrag, som du er berettiget til. Du kan dog ikke få fradrag for varekøb, lotterier og medlemskontingenter.
Vi kan efterindberette støtten, såfremt den er fradragsberettiget.
For at kunne undersøge nærmere, har vi brug for flest mulig informationer vedrørende din støtte:
- Dit fulde navn
- Adresseoplysninger
- Telefonnummer
- CVR-nummer (kun relevant ifm. Donationer fra erhverv)
- Donationskilde: Har du doneret via MobilePay, SMS, bankoverførsel eller andet?
Har du oplyst os dit CPR-nummer? Hvis ikke, så kan du oplyse det sikkert og krypteret på denne hjemmeside eller vælge at ringe til os.
- Hvordan får jeg skattefradrag for min MobilePay-donation?
-
Tak for støtten! De bidrag, du giver med MobilePay, er fradragsberettigede. Men det er vigtigt, at du selv sørger for dokumentationen, så vi kan hjælpe dig med at få det fradrag, du er berettiget til, da al data i MobilePay er anonymiseret. Dette gælder dog kun ved enkeltbidrag. Faste donorer behøver ikke at sende os dokumentation for deres bidrag, vi skal blot kende dit cpr. nr. og mobil nr. for at bidragene indberettes automatisk.
Følg denne guide, for at få skattefradrag for din MobilePay-donation.
- Hvordan får jeg skattefradrag for min støtte til Røde Kors?
-
Donationer til velgørende organisationer er fradragsberettiget, og du kan derfor få skattefradrag for din støtte til Røde Kors. Deltagelse i lodtrækninger/lotterier, auktioner, varekøb samt medlemskontingenter ikke er fradragsberettigede.
Selve fradraget bliver endeligt beregnet udbetalt i forbindelse med din årsopgørelse året efter.
Det er Røde Kors' ansvar at indberette din støtte til SKAT, sådan at du opnår fradrag. For at kunne gøre dette, skal vi kende dit CPR-nummer, og det er derfor dit ansvar at oplyse os dette. Du behøver kun at oplyse os dit CPR-nummer én gang, derefter vil vi indberette dit faste bidrag via MobilePay og PBS-aftale, samt alle engangsdonationer via rodekors.dk, både med betalingskort og Mobilepay.*
Har du oplyst os dit CPR-nr.?
Du kan oplyse os dit CPR-nummer sikkert og krypteret på denne hjemmeside.
*Enkeltdonationer via MobilePay-app indberettes IKKE automatisk, med undtagelse af bidrag betalt online med MobilePay på rodekors.dk.Følg denne guide for at opnå fradrag for en enkeltdonation via MobilePay.
Hvis du imod al forventning ikke har fået dit fradrag, beklager vi meget. For at kunne undersøge nærmere, har vi brug for flest mulig informationer vedrørende din støtte til Røde Kors:
- Dit fulde navn
- Adresseoplysninger
- Telefonnummer
- CVR-nummer (kun relevant ifm. Donationer fra erhverv)
- Donationskilde: Har du doneret via MobilePay, SMS, bankoverførsel eller andet?
Ofte stillede spørgsmål
- Hvordan afslutter jeg min støtte til Røde Kors?
-
Mange tak for den gavmilde støtte, som du har været med til at give Røde Kors. Hvis du ikke længere ønsker at støtte Røde Kors, har du følgende muligheder. Man kan støtte fast via PBS eller MobilePay.
Du kan til enhver tid afmelde din faste støtte selv:- Hvis du støtter via en PBS-aftale, kan du selv slette aftalen i din netbank, og afvise den kommende betaling.
- Hvis du støtter via MobilePay, kan du selv afmelde støtten inde i MobilePay-appen.
- Åbn MobilePay-appen, og gå ind under ’Aktiviteter’.
- Tryk på ’Faste betalinger’.
- Find din støtteaftale.
- Tryk på ’Afslut aftale’
Vi kan også afmelde støtten for dig:- Blot send os en e-mail til fastbidrag@rodekors.dk med information om, at du vil afmeldes, samt oplys venligst:
- Dit fulde navn.
- Telefonnummer.
- E-mail.
- Adresse.
- Hvordan sikrer I, at pengene ikke går til korruption?
-
Så snart der er mistanke om korruption i et partnerskab, stopper vi alle overførsler af penge, indtil vi kan vurdere, om samarbejdet skal ophøre permanent. Vi bruger midler på at sikre, at pengene bliver brugt, hvor de skal via vores landekoordinatorer og særlige finans-delegater, hvor vi vurderer, at det er nødvendigt. Derudover har vi naturligvis eksterne revisorer, der tjekker regnskaber og påpeger evt. uoverensstemmelser.
Se her: Vi passer på pengene
- Hvad går mine penge til?
-
Hver eneste krone vi bruger, går til at gøre en forskel for mennesker i nød. De penge, der ikke går direkte til hjælpearbejdet, investerer vi i at opretholde en effektiv organisation. Vi understøtter og udvikler hjælpearbejdet, fx med genbrugsbutikkerne og med fundraising, der indbringer betydelige midler til vores nødhjælpsindsats. Vores midler støtter forskellige formål, og udgifterne varierer. Ud af en donation på 100 kr. vil der generelt gå 5 kr. til administration.
Du kan læse mere om Røde Kors’ arbejde i Danmark og i verden her.
Læs mere om Røde Kors' økonomi her.
- Hvorfor bruger i penge på TV-spot, breve, reklamer og lignende?
-
Vi er meget omhyggeligt med at evaluere på alle tiltag, så vi sikrer, at de penge vi bruger, bliver til flere penge til nødhjælp.
Hver eneste krone vi bruger, går til at gøre en forskel for mennesker i nød. De penge, der ikke går direkte til hjælpearbejdet, investerer vi i at opretholde en effektiv organisation. Vi understøtter og udvikler hjælpearbejdet, fx med genbrugsbutikkerne og med fundraising, der indbringer betydelige midler til vores nødhjælpsindsats.
Vi kan tydeligt konkludere, at der er så mange, der sætter pris på brevet i postkassen og kvitterer med bidrag, at udgiften til breve og porto er fornuftige investeringer, der lønner sig mange gange. Så der er altså ikke tale om spildte penge, men tværtimod om en investering, der betyder meget mere hjælp til verdens udsatte end hvis vi ikke sendte breve, reklamer, og lignende. Det fysiske brev ikke kan erstattes af en e-mail, hvis man gerne vil modtage flere midler til hjælpearbejdet. Det fysiske brev kan noget helt andet – derfor fastholder vi den investering.
Røde Kors betaler også helt andre portopriser end en privatperson, netop fordi vi sender store brevpartier ad gangen. Vi får store rabatter, som gør, at et brev er markant billigere for os at sende end man antager.
- Hvordan støtter jeg øremærket?
-
Tak fordi du vil støtte Røde Kors.
Donationer går helt generelt til Røde Kors' humanitære arbejde både i Danmark og internationalt.
Donationer er som udgangspunkt ikke øremærkede, fordi Røde Kors mandat er at skulle kunne rykke ud i krig og katastrofe indenfor 72 timer.
Røde Kors hjælper også i lande, hvor der ikke kommer øremærkede midler ind, eller hvor interessen og opmærksomheden ikke er stor fra medier og befolkning, men hvor der stadig er et stort behov.
Hvis Dansk Røde Kors har en indsats i det pågældende område/land, vil det være muligt at foretage en alm. bankoverførsel, hvor overførslen øremærkes til den pågældende mærkesag, skriv fx. "Gaza" eller "Ukraine" i meddelelsen til modtageren- så øremærker vores bogholderi støtten til formålet.
Læs mere om de forskellige øremærkede sager nederst på vores hjemmeside her.
Du kan altid ringe eller skrive en besked for at høre nærmere om at øremærke enkeltbidrag.
Du finder kontooplysningerne til Røde Kors på ovenstående link.
Tak for din hjælp! - Hvad er Generalsekretærens løn?
-
Anders Ladekarl er øverste chef for en organisation med en milliardomsætning og op mod 1.000 ansatte. Han er øverste ansvarlige for at styre adskillige komplicerede operationer overalt i verden, og han har et strategisk ledelsesansvar, som mindst svarer til virksomheder af samme størrelse. Vi er dybt afhængige af at have en højt kvalificeret ledelse – og en løn på 1,2 mio. er en lav løn for en sådan stilling.
Se her: Den daglige ledelse
- Hvad er jeres udgifter til administration og drift?
-
Hver eneste krone vi bruger, går til at gøre en forskel for mennesker i nød. De penge, der ikke går direkte til hjælpearbejdet, investerer vi i at opretholde en effektiv organisation. Vi understøtter og udvikler hjælpearbejdet, fx med genbrugsbutikkerne og med fundraising, der indbringer betydelige midler til vores nødhjælpsindsats.
Hvor kommer pengene fra?
Røde Kors samler ind via markedsføring i egne og eksterne medier, via rødekors.dk, sociale medier, TV, radio, donation via SMS, MobilePay, giro/bankoverførsel, indsamlingsbøsser samt i samarbejde med eksterne partnere såsom erhvervsvirksomheder, butikker, andre organisationer, medier, på events, ved valgsteder og med udvalgte frivillige.
Ud over privat indsamlede midler, så kommer indtægterne fra vores 250 genbrugsbutikker i hele landet, midler fra Udenrigsministeriet, Udlændingestyrelsen og Kriminalforsorgen, andre danske institutioner og fonde samt internationale institutioner, fx EU.
Hvad går pengene til?
Vores midler støtter forskellige formål, og udgifterne varierer. Men generelt set vil der ud af en donation på 100 kr. gå 5 kr. til administration.
Du kan læse mere om økonomien bag Røde Kors her.