Foto: Ibrahim Malla, Røde Kors

Julie Lorenzen
Journalist og pressemedarbejder

Røde Kors alarmeret over manglende vacciner til syriske børn

Før krigen var Syriens børn næsten vaccineret på niveau med de danske børn. Nu er dækningen i nærområderne så lav, at Røde Kors og sundhedsekspert advarer mod risikoen for dødelige udbrud.

Antallet af syriske børn, der bliver vaccineret mod polio, mæslinger og andre smitsomme børnesygdomme, er faldet markant siden krigens begyndelse.

Før 2011 var flere end 90% af børnene i Syrien fuldt vaccineret – tre år senere var det tal ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) faldet til 54%.

 

 

 

I nabolandene står det endnu værre til blandt de børn, der er flygtet dertil fra Syrien. Så få som 24,5% af de syriske flygtningebørn i Jordan, der bor uden for lejrene, og 12,5% i Libanon er fuldt vaccinerede mod de farligste børnesygdomme – udover mæslinger og polio er det for eksempel tuberkulose, stivkrampe, difteri, influenza B og pneumokok-lungebetændelse. Det viser en rapport offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift ’Vaccines’.

Det er professor i international sundhed Shannon Doocy fra Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health i Baltimore, der står bag rapporten.

”Vaccine-dækningen er bekymrende lav. Det er et stort problem,” siger hun over telefonen fra Baltimore.

 

Artiklen fortsætter efter billedet.

Thumbnail
Syrisk barn bliver vaccineret mod polio i nærheden af Homs. Foto SARC

Shannon Doocy understreger, at flere børn kan være vaccinerede, end hendes forskning viser, da den udelukkende har fokuseret på antal børn, der har gennemgået hele børnevaccinationsprogrammet. Hun har således ikke fokuseret på de børn, der er vaccineret i forbindelse med vaccinationskampagner rettet mod enkelte sygdomme som mæslinger og polio. Hvis man medregner disse kampagner er der måske 10-15% flere af de syriske flygtningebørn, der er vaccinerede.

Men under alle omstændigheder er vaccinationsdækningen langt fra i nærheden af WHO’s anbefalinger, konkluderer hun.

WHO anbefaler, at 95% af en befolkning er vaccinerede mod mæslinger for at holde sygdommen under kontrol. Mæslinger er den mest smitsomme af alle børnesygdomme. I Libanon er kun 40% af de syriske flygtningebørn under to år fuldt ud vaccineret mod mæslinger. Det fremgår af en endnu ikke offentliggjort national handleplan for mor/barn sundhed, som de libanesiske sundhedsmyndigheder og en række FN-organisationer står bag.

Det lave antal vaccinerede børn får Røde Kors til at slå alarm.

”Vi ved, der kommer epidemier, når vaccinationsraterne falder så meget, som vi ser blandt de syriske børn både inde i Syrien og i nærområderne,” siger Jytte Roswall, der er sundhedsfaglig rådgiver.

”Mæslinger og polio er de sygdomme, der risikerer at smitte flest og med størst konsekvenser – børnene kan dø på meget kort tid, for der findes ingen behandling. Det er helt anerkendt, at vaccinationer er den mest effektive forebyggelse mod disse livstruende sygdomme.”

Professor Shannon Doocy deler bekymringen.

”Jo lavere vaccinationsdækningen er, jo større risiko er der for udbrud af sygdomme som mæslinger og polio,” siger hun og tilføjer:

”Jo lavere vaccinationsdækningen er, jo større risiko er der for udbrud af sygdomme som mæslinger og polio,” siger hun og tilføjer:

”Det er sygdomme, som har en høj børnedødelighed. Hvis der kommer udbrud, så er der helt klart en risiko for, at børn vil dø. Det er min største bekymring. De kan også få livsvarige handicaps.”

Fakta om mæslinger

Mæslinger skyldes et virus og regnes for at være den mest alvorlige børnesygdom. Der findes ingen behandling for sygdommen.

Sygdommen kan i værste fald føre til hjernebetændelse. Der er også en risiko for at udvikle bronkitis, lungebetændelse, bihulebetændelse og mellemørebetændelse.

I verdens fattigste lande er mæslinger en hyppig årsag til børnedødelighed. I Danmark er det takket være børnevaccinationsprogrammet i dag en sjælden sygdom.

Kilde: Patienthåndbogen, Statens Serum Institut

Men det er ikke kun sygdomme som mæslinger og polio, Jytte Roswall er bekymret for. Der er også andre sygdomme, som kan være potentielt farlige for de syriske børn i nærområderne, der ikke har fulgt et fuldt børnevaccinationsprogram.

”En sygdom som tuberkulose er også en stor trussel, fordi den er meget smitsom. Uden behandling kan den være dødelig. Stivkrampe kan man også dø af på kort tid, hvis man ikke bliver behandlet i tide. Og det kan være svært, når man lever som flygtning med langt til lægehjælp og under uhygiejniske forhold,” siger hun.

 

Artiklen fortsætter efter billedet.

Thumbnail
Frivillige fra SARC giver poliovaccinationer. Foto Tarek Elewi_SARC

Udryddet sygdom er kommet tilbage

Den manglende vaccinationsdækning har blandt andet medført, at sygdommen polio - som kan give svære lammelser og i værste fald være dødelig - atter florerer i Syrien. Der har været flere udbrud i de seneste par år. Polio var ellers udryddet i landet, indtil krigen brød ud.

Og antallet af børn inde i Syrien, der blev smittet med mæslinger, steg med 700 procent på bare et år - fra 85 i 2016 til 737 i 2017.

Det viser den seneste opgørelse fra WHO, der overvåger de to sygdomme i det krigsramte land.

Også i nærområderne til Syrien er udbrud af mæslinger blevet hyppigere efter krigens start.

I 2013 fik 2.382 børn i Libanon sygdommen mod kun 52 i perioden 2009-2012.

Internationalt Røde Kors vaccinerede i 2015-2016 cirka 20.000 syriske flygtningebørn i Libanon og vaccinerer fortsat. Røde Kors har blandt andet mobile lægeklinikker, hvor læger og sygeplejersker vaccinerer de syriske børn i nærområderne.

Fakta om polio

Polio kaldes også børnelammelse og er en infektion i nervesystemet. Der findes ingen behandling for sygdommen. Polio kan i værste fald være dødelig eller føre til varige og invaliderende lammelser.

Polio var indtil midten af 1950'erne en almindelig og frygtet børnesygdom i Danmark. Der er i dag fortsat danskere, som lever med eftervirkningerne af de lammelser, de pådrog sig som børn.

Kilde: Patienthåndbogen

Røde Kors giver livsvigtige vaccinerer til Syriske flygtnnge 01:14