Flygtede for sin datters skyld

28-årige Ayaan Hassan flygtede for sin datters sikkerhed, men måtte igennem Sahara, voldtægter og en farlig bådtur over Middelhavet, inden hun nåede frem til DanmarkMorbarn
 
 

Foto og tekst: John Engedal Nissen

I seks måneder sad 28-årige Ayaan Hassan indespærret i et mørkt lokale uden vinduer. Hendes forbrydelse var, at hun havde forelsket sig i en mand fra en anden stamme. Hendes far havde været så meget imod ægteskabet, at han satte Ayaan Hassan i husarrest, indtil hun kom på bedre tanker. Men hun kunne ikke opgive tanken om sin mand.

”Jeg kunne ikke give slip på ham, for jeg elskede ham jo”, siger hun.

En dag, hvor forældrene ikke var i huset, lukkede hendes lillesøster hende ud. Ayaan Hassan flygtede i sikkerhed hos en slægtning, hvor hun i hemmelighed blev gift med sin forlovede og blev gravid.

Men hun var ikke i sikkerhed. Hun frygtede, hvad hendes far kunne finde på at gøre, både overfor hende og hendes ufødte barn, hvis han opdagede, hvad der var sket.

Med penge fra venner og familie flygtede hun op igennem Sahara på vej mod Europa. Hendes mand var fattig og havde ikke mulighed for at komme med. Hun fik ikke fandt hjælp i de fattige afrikanske lande, hun rejste igennem.

 

Fanget i Libyen

Da hun nåede til Libyen var hun løbet tør for penge og udveje. Hun blev desperat. En gruppe menneskesmuglere gav hende husly og mad, men voldtog hende jævnligt og på skift. Hun var rådvild og forsøgte igennem flere måneder at finde en udvej på sin situation. Men uden held. Hun mistede håbet.

Efter fem måneders dødvande i Libyen var hun så langt henne i sin graviditet, at menneskesmuglerne frygtede, at hun snart kunne føde, og at de kunne blive nødsaget til at forsørge barnet.

Selvom hun ikke kunne betale for turen, stuvede de hende derfor sammen med mange andre flygtninge i en mindre gummibåd, der havde kurs mod Europa. De sad så tæt, at hun knapt kunne røre sig.

”Jeg troede ikke, jeg ville overleve,” fortæller Ayaan Hassan om de to dages farefulde færd på havet, hvor de var uden mad og vand, indtil de nåede frem til Italien.

Her tog tre somaliske flygtninge sig af hende, og det lykkedes dem at slippe igennem den italienske kontrol og hele vejen op igennem Europa til Københavns Hovedbanegård. Hun fik at vide, at hun måtte klare sig selv fra nu af.

 

Fik sikkerhed i Danmark

Højgravid, udmattet og svimmel tumlede hun ud af toget på hovedbanegården i København, uden jakke eller vintertøj. Hun havde ingen penge eller ejendele og vidste ikke, hvilket land hun var i, eller hvordan hun kunne få hjælp.

Til sit held spottede hun en forbipasserende, midaldrende somalier på perronen, der hjalp hende til modtagecentret i Helsingør. Her har hun genfundet det håb, hun mistede i Libyen, mens hun venter på, at hendes sag bliver behandlet.

”Så kan jeg glemme alle de lidelser, jeg har været igennem, og fortsætte mit liv,” siger Ayaan Hassan.

I Danmark føler hun sig sikker og fri. En måned efter ankomsten fødte hun sin datter, Zahra, og hun fik den befriende melding, at de mange overgreb i Libyen ikke har påført hende kønssygdomme. Hun håber at blive familiesammenført med sin mand og vil gerne lære dansk, så hun kan begå sig i det danske samfund. Hun drømmer om at blive selvstændig, måske tage en uddannelse og arbejde med børn.

Tilmeld dig et af de fire humanitære folkemøder her.