De syv principper

Røde Kors bygger på syv principper, der er fælles for alle Røde Kors selskaber i verden. De gælder og vejleder midt i en katastrofe, under en krig eller i udviklingsprojekter i den 3. verden. Her kan du læse de syv principper, der er Røde Kors’ fundament.

Medmenneskelighed:

Røde Kors, der opstod ud fra et ønske om at bringe upartisk hjælp til sårede på slagmarken, forsøger nationalt og internationalt at forhindre og lindre menneskelig lidelse, hvor end den måtte findes. Røde Kors’ formål er at beskytte liv og helbred og at sikre respekt for mennesket, samt at fremme gensidig forståelse, venskab, samarbejde og varig fred mellem alle folkeslag.

Upartiskhed:

Røde Kors yder hjælp uden hensyn til nationalitet, race, religion, overbevisning, klasse eller politiske holdninger. Røde Kors stræber efter at mildne menneskers lidelser og handler kun ud fra deres behov og hjælper dem først, der er i størst nød.

Neutralitet:

For til stadighed at nyde alles tillid må Røde Kors ikke tage parti i fjendtligheder eller på noget tidspunkt engagere sig i uoverensstemmelser af politisk, racemæssig, religiøs eller ideologisk art.

Uafhængighed:

Røde Kors er uafhængigt. De nationale Røde Kors-selskaber skal nok bistå deres regeringer i det humanitære hjælpearbejde og overholde de respektive landes love, men de må altid bevare deres selvstyre, så de altid er i stand til at handle ud fra Røde Kors’ principper.

Frivillighed:

Røde Kors er en frivillig hjælpeorganisation, der i sit arbejde ikke på nogen måde er tilskyndet af økonomisk fordel.

Enhed:

Der kan kun være ét Røde Kors-selskab i hvert land. Selskabet skal være åbent for alle og skal kunne udføre sit humanitære arbejde i hele landet. 

Almengyldighed:

Røde Kors er en verdensomspændende bevægelse, i hvilken de nationale Røde Kors-selskaber har samme status og sammen ansvar og pligt til at hjælpe hinanden.

De syv principper - download som pdf her

Få de vigtigste historier direkte i din indbakke

Når jordskælv, orkaner og flodbølger smadrer alt, flyver nødhjælpsarbejder Peder af sted med det samme. Han har amputeret et ben med en schweizerkniv og fået en pistol for panden, men han giver aldrig op. 

Vil du høre mere?

Vi er til stede i katastrofer og krige og i dit lokalområde, og vi vil så gerne dele de vigtigste historier med dig.  

Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet nederst i mailen. Se vores politik om persondata her