Dansk hjælpearbejder i Gaza: Der er ikke flere steder at flygte hen

Danske Thomas Borregaard fortæller fra Gaza, hvor han hjælper med at koordinere ambulancekørsel til og fra hospitaler. I Søndags var han ude i det værst ramte krigsområde for at hente sårede.
 
 

Af: Asbjørn Mølgaard Sørensen Dato: 22.07.2014 kl. 15.09

En række ambulancer kører gennem boligkvarteret Shejaiah i det østlige Gaza. Foran dem skubber en bulldozer betonstumperne fra de bombede huse, så de kan komme igennem. Over husene kan man høre brag fra raketter og skudsalver et sted i nærheden. Det er lyden af de voldsomste kampe, Gaza har set i nyere tid. I en af bilerne sidder danske Thomas Borregaard. Han er med ude for at redde sårede palæstinensere ud af området. Han er ikke bange, men fokuseret.

”Jeg lukker ligesom af for alt det grusomme. Det er så surrealistisk, at det er ligesom at være med i et computerspil. Når der er døde mennesker, forsøger jeg ikke at kigge for meget. Vi er på arbejde, ikke på safari,” fortæller han.

Ikke alle har kræfterne til at stikke af, når der kommer bomber og skud. Derfor hjælper ambulancerne hovedsageligt sårede, gravide, børn og ældre. I løbet af søndagen fik ambulancerne hentet 60 mennesker ud af Shejaiah og ind på hospitalet.

Familierne gemmer sig i husene

Der er også dem, der ikke kommer ud. De sidder inde bag ødelagte murbrokker og gemmer sig i de huse, der er tilbage. De kunne løbe over til familien i nabokvarteret, men hvad nytter det?

”Der er snart ikke flere steder at flygte hen. Man ved aldrig, hvor bomberne falder i morgen, så derfor giver det ikke mening at flytte sig fra kvarter til kvarter. Jeg tror også, der er mange, som har fået nok. Nu gemmer de sig bare og håber på det bedste,” siger Thomas Borregaard.

Antallet af familier, som har mistet deres hjem, er nu så højt, at FN ikke har flere steder, hvor de kan overnatte. Derfor er Røde Kors i gang med at hjælpe med at finde husly, vand og mad. Der er på nuværende tidspunkt 100.000 interne flygtninge i Gaza.

Forhandlede sig til våbenhvile

Thomas Borregaard har arbejdet i Gaza i to år. Han var oprindeligt ansat som bandagist, hvor han lavede proteser til dem, der havde mistet arme og ben. Siden da har situationen i Gaza dog ændret sig drastisk, og hans arbejdsopgaver har fulgt med.

Den sidste tid har han brugt på at lave handlingsplaner for ambulancerne og sørget for, at begge parter i konflikten ved, hvor de kører hen. Han har været med til at koordinere og transportere forsyninger til hospitalerne, og så har han været med til at forhandle en våbenhvile igennem. Selvom de har haft svære arbejdsvilkår, er han meget imponeret af sine kolleger.

”Holdånden har gjort et stort indtryk på mig hernede. Der har været en utrolig professionalisme i den Internationale Røde Kors Komité,” siger Thomas Borregaard.