Rådgivning efter afslag om asyl

Helsingor Mathilde Bech 23W

Uk _flag

 

En del asylansøgere på vores centre får besked om, at de har fået afslag på deres ansøgning. Det er en rigtig svær situation at stå i, og asylansøgere, der har fået afslag, har i høj grad brug for støtte og vejledning.

Røde Kors har en unik mulighed for at hjælpe, fordi vi gennem det internationale Røde Kors kan bygge bro til flere af de lande, som de afviste asylansøgere skal rejse tilbage til.

Rådgivere hjælper asylansøgere

Røde Kors tilbyder asylansøgere uvildige og uforpligtende samtaler, så der er mulighed for i fred og ro at snakke situationen og mulighederne efter et afslag igennem. Rådgiverne hjælper med at afklare spørgsmål for den afviste asylansøger, for eksempel hvis asylansøgeren beslutter at rejse frivilligt tilbage.

En beslutning om frivillig hjemrejse øger mulighederne for at det kan foregå i mere ordentlige og trygge rammer end en tvangsmæssig udsendelse, eventuelt ledsaget af politiet.

Røde Kors tilbyder hjælp i hjemlandet ved frivillig hjemrejse

Hvis asylansøgeren beslutter sig for frivillig hjemrejse, kan det være enkle, nære ting, der skal til for at øge følelsen af tryghed og værdighed i forbindelse med hjemrejsen: En oplysning om, at lokale Røde Kors medarbejdere kan være til stede og modtage i lufthavnen, at der kan være hjælp til et sted at bo de første par dage eller så håndgribelige ting som mad- og hygiejnepakker eller skoleuniform til børnene.

Alt afhængigt af, hvad der er muligt for asylansøgeren, hjælper Røde Kors med en handleplan, der måske kan lette asylansøgerens første tid i hjemlandet. Det endelige valg er selvfølgelig helt individuelt – men den uvildige rådgivning giver et bedre grundlag at træffe valget ud fra.