Frivillig eller repræsentant for asylansøgere

 
 

Read in english

 

1.300 frivillige har deres gang på Røde Kors' asylcentre. Sammen med asylansøgerne skaber de en masse aktiviteter, og vi kan altid bruge flere. Hvis du vil være frivillig, kan du blandt andet blive frivillig fodboldtræner for et hold glade drenge og piger, du kan blive repræsentant for en uledsaget mindreårig eller du kan hjælpe til i en lektiecafé.

Bliv frivillig på et asylcenter

Aktiviteterne afspejler beboernes behov. Derfor er det også forskelligt fra center til center, hvilke aktiviteter der findes. Men på informationsmøder på centrene kan du få mere information om aktiviteter. Møderne er også måden, hvorpå du starter dit frivillige engagement på et Røde Kors asylcenter.


Børn og unge

Som frivillig for børn og unge får du mulighed for at tage børnene med på udflugter, hjælpe dem med deres lektier og holde hyggelige og festlige arrangementer. Aktiviteterne hjælper børnene og deres familier med at få en god hverdag.

Nye færdigheder i et nyt samfund
Nye færdigheder handler om alt det, vi som danskere tager for givet: at tale dansk, at bruge offentlig transport, at gå på bibloteket eller at kunne cykle.  

Sociale aktiviteter 
Her er det sociale samvær i fokus: at drikke en kop kaffe, lave mad, at gå tur, at holde en fest eller at tage på udflugter, som fx en tur i skoven eller til det lokale bibliotek. Aktiviteterne arrangeres sammen med både beboere, frivillige og ansatte.
Der er også brug for frivillige kræfter til cykelværksteder, hvor beboerne sammen med frivillige istandsætter cykler.

Outlets på centrene
Flere af landets asylcentre har outlets, hvor asylansøgerne for små beløb kan købe legetøj eller tøj. Her er der brug for frivillige, der hjælper med at ordne og sortere og sælge til beboerne.

Sport og spil
De frivillige har løbehold, fodboldhold og andre fysiske aktiviteter med asylansøgerne. Hjernegymnastik udøves også bl.a. gennem skakturneringer.

På to-mands hånd
Der er også mulighed for at være mere på tomandshånd med en asylansøger. Fx kan du blive besøgsven til en asylansøger, der er over 18 år, eller du kan som ledsager hjælpe dem med at finde rundt i lokalområdet, hvis de har ærinder. Du kan også blive frivillige repræsentant for en uledsaget mindreårig. 

Eftersøgningstjenesten
Eftersøgningstjenesten er en af de helt unikke Røde Kors opgaver, der hjælper mennesker med at genskabe kontakter, som er mistet under flugten fra krige og katastrofer. Som frivillig i eftersøgningstjenesten hjælper du flygtninge med at genskabe kontakten til familiemedlemmer eller nære venner. Få hjælp til at finde familiemedlemmer.

Foredrag og viden
ASIG er en gruppe bestående af frivillige med asylansøgerbaggrund og danske frivillige. Aktiviteten består i at koordinere og deltage i foredrag og oplæg, hvor de frivillige med asylansøgerbaggrund fortæller deres historier. De kommer ud på fx biblioteker og gymnasier. Der tales engelsk i gruppen. ASIG holder til i Kongelunden på Sjælland og i Jelling i Jylland.

New Times er asylansøgernes egen avis, hvor en mindre gruppe danske frivillige også bidrager. I avisen kan man læse asylansøgeres personlige beretninger om at være asylansøger i Danmark og om, hvad der ellers rør sig på området. Find avisen på www.newtimes.dk


Asyl Uledsaget630x160

Bliv frivillig repræsentant for en flygtning

Hvert år ankommer børn og unge til Danmark uden deres forældre for at søge asyl. Med udgangspunkt i Udlændingeloven får de tilknyttet en frivillig, der fungerer som deres repræsentant under behandlingen af deres asylsag. Har du lyst til at blive frivillig repræsentant for et af de unge mennesker, bliver du den unges garant for, at hans eller hendes rettigheder overholdes under behandlingen af asylsagen hos myndighederne. Som repræsentant er du også en vigtig personlig støtte til et ungt mennesker i en særlig sårbar situation.

Vi søger i øjeblikket repræsentanter til alle børnecentre i landet. Man skal være mindst 25 år for at blive repræsentant.

Triangle
Hvis du gerne vil være frivillig repræsentant for en ung flygtning, så udfyld nedenstående

 

Vi mangler frivillige følgende steder – husk at vælge et område nedenfor

 

Hvad skal jeg lave?
Som repræsentant har du to opgaver. Den ene opgave handler om at ledsage den unge til alle de møder, som den unge har i forbindelse med asylsagsbehandlingen. Det kan fx være et møde i Udlændingestyrelsen eller hos Flygtningenævnet. Som repræsentant er det din opgave at forberede den unge til møderne, samt støtte den unge under selve møderne.
Den anden del af opgaven handler om at give den unge sociale oplevelser i en hverdag, hvor omdrejningspunktet ellers er asylsagen. Det kan fx være at tage den unge med på udflugt, være sammen med den unge på centret eller andre aktiviteter, som du og den unge tilrettelægger sammen.

Hvad får jeg ud af det?
Vores repræsentanter får mulighed for at hjælpe et ungt menneske, der står alene som uledsaget i en svær tid i et fremmed land. Alle der har lyst til at blive repræsentant gennemgår vores online E-kursus og kommer herefter til samtale i Røde Kors. Vi har repræsentanter i hele Danmark, og derfor får du også mulighed for at blive en del af et landsdækkende netværk. Vi tilbyder løbende rådgivning og sparing i forbindelse med opgaven som repræsentant.

Hvor lang tid tager det?
Det er svært at sig nøjagtigt hvor længe  repræsentantopgaven varer. Nogle gange får den unge opholdstilladelse kort tid efter, at du er blevet udpeget som repræsentant, mens sagsbehandlingen i andre tilfælde strækker sig over flere måneder.

Som udgangspunkt skal du afsætte 3-5 hele arbejdsdage til at deltage i den unges møder med myndighederne. Vi anbefaler at du har sociale besøg hos den unge ca. hver 14. dag på det center, hvor den han/hun bor. Du aftaler selv med den unge, hvornår I skal ses, og hvad I skal lave.