Vi skaffede våbenhvile på den blodigste dag i Gaza

På en dag hvor 74 mennesker blev dræbt lykkedes det os at få en kortvarig våbenhvile og redde de sårede ud af kampzonen.Gaza
 
 

Af: Asbjørn Mølgaard Sørensen Dato: 21.07.2014 kl. 16.03

Søndag eftermiddag lykkedes det os at få skabt en humanitær pause i kampene i Gaza. Her lykkedes det vores frivillige i Palæstinensisk Røde Halvmåne at komme ind med ambulancer og redde sårede, gamle og gravide ud.

Nødhjælpskoordinator Thomas Borregaard var med inde i Shejaiya under evakueringen, da kampene pludselig brød ud igen.

”Vi fik rigtig mange sårede civile ud. Vi fik også reddet en del børn, gamle og gravide mennesker ud, men det er svært at sige noget om antallet på nuværende tidspunkt. Det hele var meget kaotisk da beskydningen gik i gang midt i våbenhvilen,” siger han.

Thomas Borregaard fortæller, at antallet af internt fordrevne nu nærmer sig 100.000 mennesker, og at FN’s kapaciteter ikke længere rækker. Derfor er Røde Kors begyndt at hjælpe med opgaven.

”Skolerne er fyldt op, der mangler vand, mad og husly, og der vil være familier, som er nødt til at overnatte udendørs. Samtidig er hospitalerne også fyldt til randen. Vi hjælper derfor FN med at skaffe husly og deler mad, vand, hygiejneartikler og medicin ud ,” siger han.

De humanitære regler overholdes ikke

Ifølge FN er omkring 375 palæstinensere omkommet i konflikten, hvoraf flere er børn. Langt størstedelen er civile. Samtidig er der nu over 3000 sårede.

Generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl appellerer til at begge parter respekterer den humanitære folkeret i deres krigsførelse. Han mener, at der ville være langt færre ofre, hvis de humanitære regler blev overholdt.

”Det virker som om, at begge parter er fløjtende ligeglade med internationale aftaler. Ifølge Genevekonventionerne må der kun bruges våben, som kan målrettes mod militære mål. Civile skal have mulighed for at flygte fra en krigszone, og sundhedsinstitutioner og personel skal respekteres og beskyttes. Hvis begge parter overholdt de fundamentale regler i den humanitære folkeret ville antallet af civile ofre i både Gaza og Israel være betydelig færre,” siger han.

Røde Kors hjælper med vand, ambulancer og medicin

Røde Kors har over 400 frivillige, som i øjeblikket kæmper for at hjælpe de mange sårede og internt fordrevne i landet. De sårede bliver kørt til hospitalerne af vores ambulancer, mens vi deler mad og vand ud til de mange flygtninge, som har mistet deres hjem.

Antallet af internt fordrevne nærmer sig 100.000, og der er mange familier, som står uden hjem. Internationalt Røde Kors og vores frivillige i Palæstinensisk Røde halvmåne arbejder derfor sammen med FN for at finde husly i skoler, lagerhaller og andre tomme bygninger, der kan huse de mange flygtninge. Vi uddeler også madrasser, toiletpapir, sæbe og tandbørster med mere.

Palæstinensisk Røde Halvmåne bad i sidste uge Danmark om hjælp. Derfor har vi startet en indsamling, som støtter deres store indsats.

Du kan støtte dem her

eller sende en sms med teksten GAZA til 1290 og støtte med 100 kroner.