9-årige Rafah bor i en kælder

Da bomberne kom til hendes by i Syrien, måtte Rafah flygte med sin familie til Jordan. Her bor de 14 mennesker i tre usle kælderrum. Som hundredtusinder andre syriske flygtninge.
 
 

15.09.2015 Af Julie Lorenzen. Foto: Poul Madsen

Syrien > Nærområderne > 9-årige Rafah bor i en kælder

Der er en ram lugt i det lille, indelukkede kælderrum. Sorte plamager af mug trækker et fugtigt spor efter sig på de afskallede, hvide vægge.

Madrasser og tøj er proppet ind overalt på den sparsomme plads. Et ensomt lysstofrør i loftet er eneste lyskilde i rummet, hvor solen aldrig når ind.

Her bor Rafah på ni år.

Alt var bedre i Syrien

Sammen med 13 andre familiemedlemmer må hun deles om pladsen i de tre små trange kælderrum i den jordanske hovedstad Amman, der de seneste tre år har været hendes hjem.

”Jeg vil tilbage til Syrien, der var meget bedre og smukkere end her,” siger Rafah stille og kigger genert ned i jorden. Øjenkontakt er svært.

På væggen i værelset ved siden af hænger et lille maleri. Det forestiller et hyggeligt stenhus med en smuk, grøn trædør og røg op af skorstenen. Med grønne enge og en brusende flod udenfor. Præcist som de huse, man læser om i eventyrerne. Og så langt væk fra Rafah’s kælderhjem, man kan forestille sig.  

Rafah savner sit gamle liv

Rafah bliver nogle gange ked af det, når hun tænker tilbage på livet i Syrien, fortæller hun.

På dengang før bomberne og krigen kom til hendes by Homs og ødelagde alt. På da hun stadig boede i et hus med sin familie og ikke var afhængig af nødhjælp for at overleve. Og løb rundt og legede med sin bedste veninde Cidra.  

”Jeg savner det liv, vi havde sammen. Og jeg savner min skole og mine lærere,” siger Rafah.

Men de var nødt til at flygte, for situationen blev farligere og farligere, og de levede konstant i frygt. Den trygge hverdag med leg og skolegang blev afløst af vilkårlige fængslinger og drab i gaderne. Også på børn som Rafah.

Vil hellere dø af bomber end sult

Livet i Jordan er hårdt, og hverdagen bliver værre og værre. For Rafah og hendes familie er blevet skåret i nødhjælpen. Hjælpeorganisationerne har ikke flere penge. Familien på 14 må nu klare sig for cirka 1.600 kr. fra blandt andet Røde Kors. Huslejen til de tre, klamme kælderrum spiser halvdelen af disse penge.

Derfor har familien måtte skære antallet af daglige måltider ned fra tre til to for at få pengene til at strække længere. Og måske har familien snart ikke andet valg end at tage tilbage til det borgerkrigshelvede i Syrien, de flygtede fra. Som hendes onkel Mouhammad siger.

”Vi vil hellere dø af bomber i Syrien end af sult i Jordan.”