Med base fra  hovedstaden Juba har Tinas opgave i Sydsudan været at stå for en omstilling af Røde Kors’ arbejde fra udviklingsprojekter til at hjælpe de mange mennesker, der er på flugt i deres eget land.

Sydsudan, som er verdens yngste land, er lige nu ramt af en af verdens største humanitære katastrofer med kritisk mangel på mad og andre basale fornødenheder.

Tina har også arbejdet med at opbygge en lokal kapacitet i Syd Sudan Røde Kors til nødhjælpsorganisering og håndtering af katastrofer. Som det seneste har hun været med til at starte et projekt, der skal genopbygge folks modstandskraft i kriser og deres evne til at klare sig selv.

Thumbnail

Tina har også mere direkte været med til at sikre at folk får den hjælp, de har brug for, og at hjælpen når frem til de rigtige mennesker. Det har hun gjort ved at sikre træning af de frivillige, der hjælper til, og ved selv at tage med ud til de områder, hvor nødhjælpen skal ud.

Tina har fulgt på nærmeste hold, hvordan vi uddeler mad til familier, der er flygtet fra væbnede kampe og har søgt tilflugt i et stort sumpområde, der grænser op til de områder, der har set de værste kampe. Området er så ufremkommeligt, at nødhjælpen i form af korsorten sorghum, bønner, salt og sukker fløjet ud og kastet ud fra flyvemaskine. Der er Røde Kors medarbejdere og frivillige på stedet til at sikre at familierne får det de skal have. Men før det kommer så vidt, skal maden, pakkes forsvarligt:

Tina om pakning af mad ICRC lager Juba 00:21

Sydsudan fik selvstændighed fra Sudan i 2011. I december 2013 udbrød der konflikt mellem præsidenten og den daværende vicepræsident, det har siden udviklet sig til en væbnet konflikt, der har drevet 1,9 millioner mennesker på flugt i deres eget land og andre 2 millioner er flygtet til nabolandene.

Konflikten gør, at folk har svært ved at få sået og høstet deres marker . Mange husdyr er blevet dræbt som en del af konflikten eller går til under de hårde vilkår, når folk flygter. Mange familier er flygtet gentagne gange og hver gang nedbrydes deres modstandskraft. Sydsudan er et land på størrelse med Frankrig med en befolkning på 10-11 millioner. FN vurderer, at 7,5 millioner mennesker har brug for nødhjælp.

TINA AGERBAK: BLÅ BOG

  • Født 1963 i København på Vesterbro
  • Vokset op i Århus med 1 søster.
  • Har været udsendt for Røde Kors til Haiti, Jordan, Yemen, Sydsudan og Grækenland
  • Arbejder med  organisering af nødhjælp og udvikling af lokale Røde Kors selskaber med lokalt beredskab til at sætte hurtigt og effektivt ind i katastrofer.
  • 8 års erfaring i Røde Kors fra Haiti, Jordan, Yemen, Sydsudan og Grækenland
  • Uddannet i international økonomi og udvikling (cand. Merc. Int.) fra Handelshøjskolen i København (nu CBS)