Dagbog: Marts 2017

Tina kom med på en tur langt op nordpå i Sydsudan til i et af verdens største sumpområder ”El Sudd” for at se, hvordan Røde Kors kaster mad ud fra store Hercules-fly  til sultende mennesker i området.

Der er rigtigt mange mennesker, der er søgt ud i sumpområdet, fordi der har været kampe i nærheden af deres landsbyer. Sumpen er meget ufremkommelig især i regntiden, så folk er beskyttet mod kampene deroppe, men der er bare ikke ret meget for dem at leve af i sumpområdet især ikke nu, hvor det er den tørre tid, så derfor er de afhængige af at få mad udefra.

Den eneste måde at få mad frem til folk er ved at flyve det derop i store fragtfly, som ikke kan lande, men som så kaster det ud fra lav højde. Det er et kæmpe apparat der skal stemmes af, for at det fungerer, og det er selvfølgelig en metode, der kun bliver brugt de steder, hvor det ikke er andre muligheder overhovedet for at få mad frem til folk.

Vi blev modtaget af holdet fra Røde Kors, som bor og camperer deroppe i tre uger, mens maduddelingen foregår. Fragtflyet kan have mad med til omkring 160 familier ad gangen og det kommer derop to gange om dagen, så det tager tid at sikre at alle omkring 4500 familier i Doregh får den mad de skal have. 

Da vi kom derop havde fragtflyet allerede været på en tur om morgenen, så vi var med til at se forberedelsen på dagens anden tur.  En mand fra ICRC er ansvarlig for zonen, hvor sækkene skal lande. Det er et nøje forberedt område, som er en kilometer langt med et stort kryds i midten, som piloterne sigter efter. Området er sikret inden flyet kommer, så der ikke er nogen i nærheden som kan risikere at blive ramt af sækkene.

Vi kunne se flyet komme i horisonten, da det fløj indover første gang for at markere dropstedet med krydset, som de skulle sigte efter. Det er en ret utrolig oplevelse at se, at stå på jorden i nærheden og se dem flyve så lavt med så stort et fly.  Da de kom ind anden gang fløj de lidt højere og med åben bagsmæk. Da de var lige før krydset, rettede de flyet opad så hele lasten gled up og størstedelen af sækkene landede lige på krydset. De her piloter flyver mad ud hver dag for tiden, det er ret imponerende at se, hvor gode de er til at lade lasten falde det rigtige sted. Sækkene rammer jorden med store smæld, og en sky af støv slår op.

Derefter går  en stor gruppe de lokale hjælpere ind i området og begynder at organisere sækkene i dynger der passer til det 20 familier skal have. Jeg får et klart indtryk af, at de hver ved lige hvad de skal gøre. De arbejder sammen med de ansatte og frivillige fra Røde Kors, men de behøver næsten ikke at få vejledningen om hvad der skal ske. Det er nøje planlagt, og de har allerede været i gang med uddelingerne i en uge nu.

Der er nogle meget få sække, som er gået i stykker hele vejen igennem de fem lag, og det er mest fordi de er ramt oveni en gren eller noget andet på jorden. De bliver samlet midt i det hele på en presenning, hvor indholdet bliver hældt ud og pakket om i andre sække.

Da alle sækkene er blevet stablet bliver det først hold af repræsentanter fra de første 20 familier bedt om at komme frem til den første stak, hvor de får fortalt hvad der er i sækkene og hvordan de skal dele det imellem sig. De hjælper hinanden med at slæbe sækkene uden for uddelingsområdet, hvor de har andre familiemedlemmer der står parat for at hjælpe med at bære sækkene helt hjem.

Familierne får udleveret mad der svarer til en måneds ration. De får 80 kg sorghum som er den mest almindelige kornsort i Sydsudan og familiernes basismad, og så får de også bønner, sukker, salt og madolie.  

Hver sæk vejer 50 kg, og selv en ung, tynd kvinde der måske ikke vejer meget mere selv, bærer dem på hovedet, som om det er det mest naturlige i verden. Der er måske 2 eller 3 der hjælper med at løfte sækken op, men når hun først har den lagt til rette kan hun selv klare at bære den hjem.

TINA AGERBAK: BLÅ BOG

  • Født 1963 i København på Vesterbro
  • Vokset op i Århus med 1 søster.
  • Har været udsendt for Røde Kors til Haiti, Jordan, Yemen, Sydsudan og Grækenland
  • Arbejder med  organisering af nødhjælp og udvikling af lokale Røde Kors selskaber med lokalt beredskab til at sætte hurtigt og effektivt ind i katastrofer.
  • 8 års erfaring i Røde Kors fra Haiti, Jordan, Yemen, Sydsudan og Grækenland
  • Uddannet i international økonomi og udvikling (cand. Merc. Int.) fra Handelshøjskolen i København (nu CBS)
STØT NU