Støtte til børnefamilier i udsatte positioner
10-15 % af alle børn i Danmark vokser op i familier, der har svært ved at få hverdagen til at fungere. For nogle familier er udsatheden kortvarig, mens den for andre familier er en længerevarende og fastlåst situation. Fælles for mange af familierne er, at deres udfordringer og behov ofte ikke kan dækkes alene af offentlige tilbud. Røde Kors tilbyder en frivillig og medmenneskelig støtte, der kan bidrage til familiens trivsel og handlekraft.
Når familier har det svært, rammer det også børnene. Det kan have store konsekvenser for børnenes muligheder senere i livet at vokse op uden mulighed for kunne deltage i fritidsaktiviteter eller at leve i en familie præget af sygdom, vold, manglende netværk, dårlig økonomi eller andre afsavn. Børn, som vokser op i familier med mange belastninger og afsavn, har større risiko for dårligt helbred, lav uddannelse og ensomhed senere i livet.
Hvor mange børn er udsatte?
-
Omkring 15 % af børn og unge i Danmark lever i en udsat position (Ottosen, M. et al. 2018: Børn og unge i Danmark - Velfærd og trivsel. VIVE)
Hvor mange udsatte forældre er ensomme?
-
47 % af forældre i udsatte positioner oplever svær ensomhed (Røde Kors 2022: Familier udenfor. En undersøgelse af ensomhed, trivsel og afsavn blandt familier i udsatte positioner).
Hvor mange udsatte forældre er har ikke råd til børnetøj?
-
54 % af forældre i udsatte positioner har undladt at købe tøj og sko til deres børn af økonomiske årsager (Røde Kors 2022: Familier udenfor. En undersøgelse af ensomhed, trivsel og afsavn blandt familier i udsatte positioner)
Røde Kors er altid til stede - også gennem familieindsatserne
Røde Kors hjælper gennem forskellige aktiviteter med at styrke familiernes handlemuligheder og netværk. Vi har aktiviteter, hvor familierne tilbydes længerevarende støtte som fx i vores familienetværk, frivillige familievenner, mentorforløb, God start på livet og BackUp, ligesom vi har tilbud om enkeltstøtte som fx julehjælp, En Håndsrækning og Familiecamps. Julehjælpen bruges ofte som en ”døråbner” i forhold til at tilbyde familierne en mulighed for længerevarende støtte.
Fokus i alle vores aktiviteter er på trivsel, fællesskaber og redskaber til selvhjælp, fordi de udgør beskyttende faktorer, som kan være med til at skabe bæredygtige forandringer i familiernes liv og øge børnenes muligheder for et godt liv som voksen.
Vores aktiviteter
Nedenfor kan du læse mere om de forskellige aktiviteter som Røde Kors tilbyder børnefamilier i en social udsat situation.
- Familienetværk
-
I familienetværket mødes familier og frivillige til fælles netværksarrangementer 1-2 gange om måneden. Her får familierne et fællesskab med andre børnefamilier. Familierne og de frivillige er sammen om at planlægge aktiviteter, som passer til de behov og ønsker, familierne har. Der kan f.eks. være tale om:
Sociale arrangementer:- Madlavning og fællesspisning
- Kreative aktiviteter, bræt-og boldspil, sang og udeliv
- Samtaler og samvær.
Oplevelser:- Udflugter for familierne til skov, strand, biograf og børneteater
- Traditionsfester (f.eks. påske, jul og fastelavn)
- Ferielejr for børn og hele familien.
Aktiviteter med læringsindhold:- Temaaftener om familierettede emner, budgetlægning eller andet
- Undervisning i førstehjælp
- Psykosociale lege og aktiviteter, der styrker børns evne til at mestre udfordrende situationer
- Frivillig familieven
-
Frivillige familievenner er et én til én tilbud til børnefamilier, der har brug for støtte.
Læs mere om familievenner her - God start på livet
-
God start på livet er støtte til gravide og nybagte førstegangsforældre i sårbare livssituationer. Røde Kors tilbyder nu familier en Frivillig forældrestøtte.
Læs mere om en god start på livet her - Job- og uddannelsesmentorer
-
Frivillige jobmentorer er et én til én tilbud til ledige med børn, der har brug for støtte til at komme tættere på beskæftigelse.
Frivillige uddannelsesmentorer er et én til én tilbud til voksenelever eller studerende med børn, der har brug for støtte i forbindelse med deres uddannelse.
Læs mere om mentorforløb her - En håndsrækning
-
Røde Kors hjælper i samarbejde med Egmont Fonden hvert år med enkeltstøtte til hundredvis af økonomisk trængte familier og børn. Det gør vi for at give børn og forældre mere livskvalitet i hverdagen og bidrage til, at de får bekendtskaber og bliver en aktiv del af lokalsamfundet.
Støtten kalder vi En Håndsrækning, og kan f.eks. være støtte til fritidskontingenter og udstyr, skoleudflugter, fejring af mærkedage i familien og andre netværksdannende aktiviteter.
Vi tilbyder støtten som et supplement til de familier, der i forvejen deltager i Røde Kors’ forskellige familieaktiviteter, fordi vi ved, at den økonomiske støtte ikke kan stå alene, hvis vi vil skabe bæredygtige forandringer i familiernes liv.
- Familiecamps
-
HVert år afholder Røde Kors tre familiecamps, hvor familier der i forvejen er en del af Røde Kors' sociale aktiviteter deltager i en camp af fire dages varighed. Fokus på familiecamp er liv, leg og læring for hele familien.
Læs mere om vores familiecamps her - Støtte til voldsudsatte kvinder og børn
-
Qnet er netværk og støtte for kvinder og børn, der har været udsat for vold i familien. Røde Kors tilbyder en-til-en støtte og fællesarrangementer.
Læs mere om Qnet herFra Bolig til Hjem er et projekt hvor frivillige arkitekter støtter voldsudsatte kvinder der flytter fra krisecenter med at etablere sig i egen bolig.
- Julehjælp
-
Hvert år uddeler vi julehjælp til tusindvis af udsatte børnefamilier. I 2021 modtog 15.000 familier Røde Kors' julehjælp.
Læs mere om vores julehjælp her - BackUp
-
I BackUp matches anbragte unge med frivillige (25+) fra Røde Kors. Hovedformålet er at støtte anbragte unge i overgangen til voksenlivet, ved at udvikle nære og gerne varige relationer imellem Røde Kors’ frivillige og anbragte unge, der står på kanten af voksenlivet eller som begynder at bekymre sig over, at skulle stå på egne ben.
- Ungdommens Røde Kors
-
Ungdommens Røde Kors laver også et hav af aktiviteter for udsatte børn og unge. Læs mere på Ungdommens Røde Kors' hjemmeside www.urk.dk.
Samarbejdspartnere
- Frivillige familievenner, job- og uddannelsesmentorer samt familienetværk er en del af vores helhedsorienterede indsats Familien i Fokus, som er støttet af den A.P. Møllerske Støttefond.
Læs om Familien i Fokus og se den seneste midtvejsevaluering. - En Håndsrækning og God start på livet er støttet af Egmont Fonden.
- Familiecamps er støttet af Velux Fonden.
- BackUp er støttet af Socialstyrelsen.
- Kvalificeringen af et barselshus er muliggjort med støtte fra Ole Kirk's Fond.