Ny analyse: Økonomisk trængte børnefamilier oplever store afsavn og bekymringer op til jul

Julen er forbundet med afmagt og ondt i maven hos mange forældre i udsatte positioner, og for rigtig mange betyder den trængte økonomi, at der må spares på julemad, familiebesøg, oplevelser og julegaver til børnene. Det viser en ny, stor undersøgelse fra Røde Kors.

I undersøgelsen foretaget blandt 6.771 familier, som modtog økonomisk støtte fra Røde Kors tidligere på året, svarer 82 pct., at de må spare kraftigt eller helt undvære julegaver til deres børn, og 76 pct. må spare kraftigt eller helt undvære julemiddag og god mad i juledagene.

Undersøgelsen omfatter også interviews med børn i familierne, og svarene tegner et billede af børn, der glæder sig til jul. Men de fortæller også en historie om børn, der tilpasser sig situationen og ved, at deres forældre ikke har råd til det samme, som de ser deres kammerater få.

Må undvære socialt samvær i julen

I interviewene med børnene omtales samvær som noget helt centralt. Undersøgelsen viser også, at de trange økonomiske kår i familierne særligt går ud over fællesskabet og de sociale oplevelser, som følger med højtiden. Nogle børn fortæller, hvordan det er at komme tilbage i skole efter juleferien uden at have så meget at fortælle:

”Det var meget sjovt at komme tilbage i skole efter ferien, men altså… De andre de havde meget mere at snakke om, fordi de havde lavet meget mere. Så de havde mere at fortælle. Jeg fortalte bare, at jeg havde fået gaver, og hvad det var… vi lavede ikke så meget.” (Pige, 16 år, interview).

Blandt familierne svarer 70 pct., at de må undlade at rejse hjem til familie og venner i julen, eller de må spare kraftigt på rejseudgifterne. Et andet sted, familierne må spare, er på sociale aktiviteter for børnene i forbindelse med julen. 76 pct. må spare kraftigt eller helt undvære at deltage i sociale aktiviteter.

Om undersøgelsen

Røde Kors uddelte i februar 2023 Vinterhjælp til 15.744 familier med et begrænset økonomisk råderum i forbindelse med stigende energi- og fødevarepriser.

Undersøgelsen bygger på en survey med 6.771 gennemførte besvarelser blandt forældrene samt kvalitative telefoninterviews med 16 børn fra samme gruppe. 

Find undersøgelsen "En jul med afsavn og bekymringer" her

Nogle gange så er jeg bekymret for, om min mor kan holde jul. Om hun har penge til det. Men så prøver jeg at tænke på noget andet.

Pige, 11 år, interview

Bekymringer om jul

Med fravalg af gaver og juleoplevelser for børnene følger også store bekymringer hos forældrene i undersøgelsen, fordi de ser ind i en tid, hvor de ikke har råd til at give deres børn det, der er med til at gøre højtiden til noget særligt. Langt de fleste (90 pct.) frygter, at de ikke kan give deres børn den jul, de ønsker, og det generelle billede i børneinterviewene er, at forældrenes bekymringer ikke går ubemærket hen.

 

 

Familierne er økonomisk trængte hele året

Undersøgelsen viser, at familierne også har svært ved at få økonomien til at række resten af året, og at økonomiske bekymringer fylder i hverdagen. I 60 pct. af familierne er der ikke råd til nødvendigt tøj og sko til børnene og 25 pct. af forældrene har været nødt til at springe måltider over til børnene. En mor fortæller: 

”Jeg kan aldrig tilbyde mine børn det, de har behov for. De har for eksempel store huller i underbukserne, og i strømperne, og vi kan ikke købe tøj efter årstiderne, så derfor er det ofte lag på lag og ikke nutidigt modetøj, som mine børn gerne vil have. Jeg giver alt, hvad jeg har til dem, og sætter mig selv i baggrunden (…) Det ender altid med, at jeg må finde flasker sidst på måneden, så jeg for eksempel kan købe hygiejnebind og toiletpapir, hvilket er svært at undvære” (Mor til to, survey).

For mere information

Pressechef i Røde Kors, Louise Sjöström

Tlf: 29 13 78 05

E-mail: losjo@rodekors.dk