Haiti har akut brug for hjælp efter orkan

Den værste orkan i årtier har ramt Caribien. Det er især gået hårdt ud over Haiti. Vi hjælper med medicin, vand, husly og anden nødhjælp.

Flere end en million mennesker i Haiti er lige nu berørte af den voldsomme orkan Matthew. Orkanen ramte med en vindstyrke på over 200 kilometer i timen og har betydet, at hundredetusinder nu har akut brug for hjælp.

Vi har netop startet en indsamling for at hjælpe de ramte af den voldsomme orkan i Haiti. Pengene skal gå til at hjælpe 50.000 mennesker med medicin, førstehjælp, mad, vand, husly, myggenet, sanitet og psykosocial støtte.

Siden orkanen Matthew ramte, har flere end 3.000 Røde Kors-frivillige hjulpet med at evakuere indbyggere og sikre lægehjælp, rent drikkevand og husly til de børn og voksne, der er ramt af ødelæggelserne. Og vi hjælper fortsat, hvor behovet er størst.

Vanskeligt at få overblik over orkanen Matthews ødelæggelser

Der er endnu ikke et samlet overblik over ødelæggelserne. De ekstreme vejrforhold, ødelagte veje, huse og telefonmaster gør det svært at kommunikere med og nå frem til de hårdest ramte områder.

Haiti er et af verdens fattigste lande, og tusinder af mennesker bor stadig i midlertidige lejre efter det voldsomme jordskælv i 2010 i boliger, som ikke er egnet til at modstå en orkan af Matthews størrelse.

Matthew er en orkan af de særligt voldsomme med en styrke på kategori fire ud af fem. Dermed er den en af de værste orkaner, der har ramt Caribien i nyere tid, og den værste orkan i Haiti i 50 år.

Vores beredskab har derfor også hjulpet på Jamaica, Cuba, Den Dominikanske Republik, Bahamas og andre øer, som er blevet ramt af orkanen. Alene på Cuba er 90 % af husene i byen Baracoa blevet ødelagt, og over en million mennesker er blevet evakueret fra deres hjem.

Risiko for et kolera-udbrud efter orkanen Matthew

Der er også høj risiko for, at Haiti vil opleve et kolera-udbrud. I 2010 udbrød der en koleraepidemi efter det kraftige jordskælv og orkanen Tomas, der dræbte tusindvis af mennesker i Haiti.

Når indbyggerne mangler adgang til rent drikkevand og adgang til sanitære forhold, kan et kolera-udbrud hurtigt sprede sig. Derfor er der stort fokus på at minimere smitterisikoen.

 

Siden opdateres løbende

Ct 7Y-23WIAAJGFd Large .jpg

Frivillige står klar på Haitis kyst.