Julehjælp

Vores julemission: Hjælp os med at give julehjælp til udsatte børnefamilier

Julen er hjerternes fest. Mens de fleste børn og voksne glæder sig til julen, så er højtiden for mange børnefamilier i Danmark forbundet med store bekymringer og afsavn. De har ikke råd til julemiddag, juletræ eller gaver. Ikke mindst for børnene er julen forbundet med følelsen af at stå udenfor.

Sidste år modtog 15.000 børnefamilier vores julehjælp. Og vi håber at kunne hjælpe mindst ligeså mange familier i år.
Ingen børn skal føle sig udenfor. Slet ikke i julen.

Hvad er Røde Kors' julehjælp?

Hvert år hjælper Røde Kors tusindvis af udsatte børn og deres forældre. Julehjælpen består typisk af et gavekort på 800 kr. til Coop eller en en kurv fyldt med julens madvarer og en lille gave til børnene. På den måde får både børn og voksne en juleaften, som de fleste andre familier. 

Det er vores lokalafdelinger rundt om i landet, der uddeler julehjælpen. Som supplement indgår vores lokale afdelinger også ofte aftaler med lokale forretningsdrivende, så familierne får et juletræ eller sponsorerede julegaver med.

196 af Røde Kors' 203 afdelinger uddeler julehjælp, hvilket gør Røde Kors' julehjælp til den mest landsdækkende uddeling. Vi samarbejder så vidt muligt med kommunerne, når vi skal udvælge, hvilke familier der skal modtage julehjælpen.

Efterspørgslen på julehjælp vokser

I 2021 uddelte vi julehjælp til 15.000 familier, og hvert år oplever vi et stigende antal familier, der efterspørger vores hjælp i julen. Derfor er danskernes støtte mere vigtig end nogensinde. 

Julehjælpen er en døråbner 

Giver du julehjælp til en sårbar familie, støtter du ikke kun familien i julen. Når julen er slut, inviterer vi børnefamilierne indenfor og tilbyder dem den hjælp og støtte, de har brug for, så de får mere overskud i hverdagen. Vi hjælper bl.a. familierne til at danne netværk og til at finde vej i det offentlige system. Vi inviterer børnene på ferielejre, hjælper dem med lektierne og giver tilskud til, at de kan få en god og aktiv fritid på lige fod med andre børn. 

 

Start din egen indsamling og hjælp os med at give en god jul til udsatte børn og deres familier

Opretter du din egen indsamling, er du med til at sikre årets julehjælp til udsatte børnefamilier i Danmark. Sidste år modtog 15.000 familier vores julehjælp.

Vi har gjort det let for dig at samle ind, hvad enten du er privatperson eller virksomhed. Start din indsamling, del den i dit netværk, og så er du i gang.

Tusind tak for din støtte!
 

Start din indsamling her

Røde Kors - Julehjælp 1:10

Spørgsmål og svar om julehjælp

Hvorfor uddeler I julehjælp?

Vores julehjælp er først og fremmest et middel til at begrænse social eksklusion. For økonomisk trængte familier, og ikke mindst for børnene, kan julemåneden betyde, at man føler sig ekstra isoleret og udenfor fællesskabet. Mens de fleste børn glæder sig, føles det helt anderledes for udsatte børn. En knugen i maven, når julemåneden nærmer sig - og en følelse af at være anderledes. Og det kan være enormt svært at komme i skole efter juleferien, fordi man ikke kan fortælle om en god jul ligesom kammeraterne. For forældrene er julen fuld af store bekymringer: der er måske slet ikke råd til julemiddag, juletræ eller gaver til børnene.

Vi mener, at alle børn skal have lov til at være en del af et fællesskab. Om det er at have været på sommerferie eller haft gode juleoplevelser, så er det afgørende at kunne være en del af samtalen, når skolen starter efter ferien.

Hvem og hvordan kan man søge om julehjælp?

Vi uddeler fortrinsvist julehjælp til økonomisk trængte børnefamilier. I de fleste tilfælde har vi et samarbejde med kommunen, og det er den enkelte kommune, der vurderer, hvilke familier, der har behovet. Der vil som oftest være tale om individuelle vurderinger af familiens situation og børnenes behov.

Det er vores lokale afdelinger, der modtager ansøgningerne og uddeler hjælpen – i samarbejde med kommunen.

Har du og din familie brug for julehjælp i 2022, skal du kontakte din lokale Røde Kors-afdeling, der kan svare dig på, hvordan du ansøger om julehjælp. 

Find kontaktoplysninger her

Giver I julehjælp til folk, der ikke holder jul?

Ja. Vi mener, at børn i alle familier skal kunne føle, at julen er noget særligt, da det er en helt særlig dansk kulturel begivenhed. Derfor vil vi gerne give alle udsatte familier mulighed for at have noget at samles om og glædes over i juletiden. 

For eksempel når man ankommer som flygtning fra et andet land er det helt afgørende, at man får oplevelsen af at være den del af det danske fællesskab. Da julen er en af vores vigtigste højtider i Danmark er det en god anledning til at invitere indenfor.

For børnene kan det handle om at føle, at man er en del af fællesskabet omkring juletiden, at man er sammen med sin familie og får en hyggelig aften med god mad. Så har børnene også noget at fortælle om, når de er tilbage blandt kammeraterne efter juleferien.

For langt de fleste mennesker i Danmark vil julen være en højtid, der skaber et fællesskab på tværs af alle skel, og derfor er der også mange familier, der fejrer julen uden at lægger noget religiøst i det. 

Hjælper I også familierne og børnene, når julen er slut?

Ja! Hjælpen er meget mere end en julekurv en enkelt aften. Ofte er det svært at komme i kontakt med de socialt udsatte familier, fordi de er isolerede. Her er julehjælpen en god indgang for os til at invitere familierne med ind i nye fællesskaber gennem de aktiviteter, vi tilbyder resten af året, som familienetværk, ferielejre og støtte til børnenes fritidsaktiviteter.

Eksempelvis i Familienetværket hvor frivillige landet over er med til at støtte familierne og skabe fælles oplevelser og netværk familierne imellem. Frivillige støtter også familierne enkeltvis f.eks. ved besøg i hjemmet eller som bisidder ved møder i skolen, kommunen og hos lægen. Om sommeren arrangerer Røde Kors familielejre.