Fardous kører konvoj i Syrien

26-årige Fardous Gumaa kører med ambulancerne i konvojerne til de belejrede områder i Syrien. Hun er frivillig på fuld tid på en af Røde Kors’ sundhedsklinikker i det krigsplagede land.Frivillig _ambulance _klinik_
 
 

Marts 2016. Af Lene Vendelbo

Syrien > Vores nødhjælpsarbejde > Fardou kører konvoj i Syrien

Fardous Gumaas øjne synes ved første blik blide og vagtsomme som hos et dådyr. Men inde bag gemmer der sig en viljestyrke, der kan flytte traditioner så tunge som bjerge.

”Da konvojen skulle til Madaya for at hjælpe den belejrede befolkning, ville jeg selvfølgelig med, men det var ikke alle, der accepterede det til at begynde med,” fortæller den 26-årige frivillige hos Syrisk Arabisk Røde Halvmåne.

Mange syntes, det var forkert, at en kvinde skulle være afsted i de 24 timer, som en konvoj normalt tager fra den kører afsted, til den er tilbage – for det indebærer jo, at kvinde måske sover nogle timer et fremmed sted.

”Men jeg insisterede, og min chef accepterede, og det samme gjorde mine forældre heldigvis,” fortæller Fardous Gumaa.

160.000 mennesker afhængige af Fardous og kollegaerne

Når Fardous Gumaa ikke kører konvoj er hun frivillig på Røde Kors’ sundhedsklinik i Damaskus-forstaden Qatana. Her bemander hun sammen med andre frivillige skadestuen fem dage om ugen. Klinikken, som Dansk Røde Kors støtter med penge fra EU, dækker et område på 160.000 personer – og der er travlt. Klinikken, som er åbent 24 timer i døgnet, har i gennemsnit 2000 patienter hver måned.

Fardous har en uddannelse som laborant, men har sagt sit job op for at tage imod syge og tilskadekomne. Og det var netop hendes evner inden for førstehjælp, som kvalificerede hende til at være en del af konvojen.

”Der er altid en ambulance med i konvojerne. Det er der to grunde til: Vi kan enten blive beskudt eller det kan vise sig, at der er syg eller sårede i den belejrede by, som vi skal have med ud, så de kan komme på hospitalet.”

Fardous har banet vejen for andre kvinder

I Madaya var der to mænd, som var blevet såret ved et raketangreb. Den ene havde mistet benet under knæet, og den anden havde fragmenter i kroppen. De kom begge med Fardous’ ambulance og på hospitalet i Damaskus.

Tilbage på sundhedsklinikken, som Røde Kors i Danmark støtter med penge fra EU, løb rygtet om, at Fardous havde kæmpet igennem, at hun måtte komme med i konvojen.

”Og nu er der endnu en kvinde her fra sundhedsklinikken, der deltager i konvojerne,” smiler Fardous, som selvfølgelig forsikrer om, at selv om hun er blevet forlovet, så vil hun fortsætte med at være frivillig – også når hun er blevet fru.