Syrien > Vores nødhjælpsarbejde

Krigen i Syrien har udviklet sig til en af de værste humanitære kriser i nyere tid. Otte millioner mennesker er internt fordrevne i landet, og fire ud af fem syrere lever i fattigdom. Man skønner, at omkring 13,5 millioner civile har akut brug for nødhjælp. Heraf er halvdelen børn, og tallet er stigende.

Internationalt Røde Kors er til stede i Syrien og arbejder tæt sammen med Syrisk Røde Halvmåne for at få livsnødvendig nødhjælp ud til den hårdt trængte befolkning. Røde Kors har fået adgang til nogle af de sværest tilgængelige områder med nødhjælp. Den består blandt andet af mad, rent drikkevand, adgang til lægehjælp og basale materialer til at opretholde hygiejne.


1,4 millioner modtog lægehjælp 153.000 fik uddelt tøj  
1,4 millioner
syge og sårede modtog lægebehandling.
153.000
fik i 2016 vintertøj. Blandt andet i Aleppo og Homs.
Kilde: ICRC 2017

Desuden hjælper Røde Kors med at få det lokale forretningsliv op at køre igen, så syrerne selv kan genopbygge deres liv og lokalområder.

Frivillige uddeler nødhjælp

Hver måned hjælper Røde Kors og Røde Halvmåne over 4,5 millioner syrere. Det arbejde varetages blandt andet af flere end 6000 Røde Kors-frivillige, som hver dag sætter livet på spil for at uddele hjælp og yde førstehjælp til syge og sårede. Også i de hårdest ramte konfliktområder.

Røde Kors er også til stede i de nabolande, som mange syrere er flygtet til. I nærområderne bor millioner af syriske flygtninge i intermistiske flygtningelejre. Ifølge officielle tal fra FN har Tyrkiet har modtaget næsten 3 millioner flygtninge, mens Libanon i vest og Jordan i syd har taget imod henholdsvis 1 million og 600.000 syrere på flugt.

Syriens nærområder

Samtidig arbejder Røde Kors og Røde Halvmåne hårdt for at bringe nødhjælp ud til folk i belejrede områder. Det er en farlig opgave for nødhjælpsarbejderne. Siden konflikten begyndte, har 60 Røde Kors-frivillige og ansatte mistet livet i forsøget på at hjælpe andre.

Røde Kors’ nødhjælpsarbejde i 2016

Alene i 2016 fik 15 millioner mennesker gavn af Røde Kors’ projekter med rent drikkevand i Syrien, mens 10 millioner mennesker modtog mad.

Samme år fik 2,1 millioner uddelt hygiejnepakker, håndklæder, tæpper og andre materialer til husholdningen, mens 1,4 millioner syge og sårede modtog lægehjælp.

International Røde Kors’ og Røde Halvmånes arbejde i Syrien i 2016 (pdf).

Røde Kors arbejde i Syrien er kun muligt takket være alle de donationer, som Røde Kors og Røde Halvmåne modtager. På disse sider kan du læse meget mere om krigen i Syrien og Røde Kors’ arbejde i landet.