Øget pres skaber bedre humanitær adgang i Syrien

Verdenssamfundet har de seneste uger lagt ekstra pres på de stridende parter i Syrien om at nedlægge våben, så nødhjælpen kan komme ud. Vi aner nu en tendens til en forbedret humanitær adgang.Syriske frivillige uddeler nødhjælp fra lastbiler i Syrien
 
 

22.01.2014 kl:16:00 Af Julie Lorenzen. Foto: SARC

I dag starter den længe ventede fredskonference i Geneve, der har som formål at få de stridende parter i Syrien til at indgå en våbenhvile.

Støt de mange familier, der er på flugt fra krigen i Syrien

Allerede nu mærker Røde Kors resultatet af det pres, verdenssamfundet i ugerne op til konferencen har lagt på det syriske regime og oprørerne om at indstille kampene og skabe humanitær adgang til den hårdt trængte civilbefolkning.

”Jeg har haft en lang snak med mine kolleger i Syrien. Og vi mærker en tendens til, at vi nu så småt kan få adgang til enklaver rundt om i Syrien, hvor de stridende parter ikke tidligere har givet os mulighed for at komme ind med nødhjælp.”

Et par timers adgang til at få nødhjælpen ud

Den forbedrede adgang består i en form for humanitære pauser – hvor de stridende parter indstiller kampene, så nødhjælpen kan komme frem.

Mennesker på flugt fra krigen i Syrien - støt vores hjælpearbejde her

”Ofte sker det ved, vi får en besked om, at der nu er adgang i et par timer. Så er det bare om at få lastet lastbilerne med nødhjælp og komme af sted,” siger Anders Ladekarl – og tilføjer:

”Vi håber, at de nuværende fredsforhandlinger vil betyde mere permanente humanitære pauser. Omvendt er der en reel risiko for, at den forbedrede humanitære adgang bliver rullet tilbage til start, hvis fredsforhandlingerne bryder sammen.”