"Nu er julen her alligevel" - med gavekort fra Røde Kors Julehjælp

Dette er historien om den jul, hvor 39-årige Dorte får Røde Kors’ julehjælp for første gang. Hun røg ud af arbejdsmarkedet efter en hård skilsmisse. I dag er hun syg med depression og på kontanthjælp. Dorte Øjeblikket
 
 

14.11.2015 Tekst: Lene Vendelbo. Foto: Mathilde Bech

Jeg står i køkkenet i min lejlighed i Kolding. Flæskestegen og anden dufter inde fra ovnen. Kartoflerne er ved at være klar. Jeg varmer rødkål og åbner posen med franske kartofler. Ris a la manden er forberedt. Og jeg har også købt en mandelgave.

I stuen sidder mine to drenge Sebastian på ti år og Simon på ni år. De ser Disneys juleshow. Sådan har det altid været til jul hos os. Jeg har også tændt den blinkende lyskæde. Da vi boede i hus, sad den i et træ i haven. Nu har jeg snoet den fast på altanen.

Vil du hjælpe udsatte familier til en god jul giv julehjælpe her

Men ellers er der ikke særligt meget, der er, som det plejer. Jeg kan mærke, jeg spænder i skuldrene. Jeg er nervøs. Hvordan kommer juleaften til at gå? Jeg har været på kontanthjælp i et år nu. Det betyder, jeg kun har 1800 kr. til rådighed om måneden. Så der er ikke meget tilbage at holde jul for. Det er faktisk lidt af et mirakel, at jeg nu er ved at tilberede en julemiddag.

Julen blev reddet af julehjælp fra Røde Kors

For tre dage siden kom der et brev fra Røde Kors. Da jeg åbnede det og forstod, at jeg var blevet udvalgt til at få julehjælp, trillede tårerne ned af mine kinder. Der var tre gavekort. Et på 800 kr. til et supermarked.  Og to på 200 kr. til BR. Nu kunne jeg både købe mad og gaver.

Jeg blev simpelthen så glad og lettet. I tiden op til brevet kom, havde jeg tænkt på mig selv som en taber. Jeg var flov over at være på kontanthjælp og havde ikke lyst til at gå ud af min lejlighed. Den var nærmest blevet til en hule for mig. Jeg følte, folk kunne se det på mig: At jeg er en taber på kontanthjælp.

6.5000 udsatte familier har ikke råd til jul - du kan hjælpe

Men nu er julen her alligevel. Gavekortet har fået det til at dufte af jul i hele lejligheden. Bordet er dækket med dug, servietter og stearinlys. Jeg har taget høje hæle på, en nederdel og en bluse, som jeg har fået af veninde. Jeg ser pæn ud, og det gør drengene også i deres skjorter. Men jeg er nervøs.

Bliver drengene skuffede over gaverne, tænker jeg, mens jeg sætter mig til bords. På bordet ligger den røde hjertelyskæde, som altid har ligget på vores julebord. Maden smager dejligt, og drengene spiser godt.

 

Julehjælp gav glade drenge

Da vi er færdige med at spise, synger vi ’Højt fra træets grønne top’. Men vi går ikke rundt om juletræet. Det har jeg ikke haft råd til. I stedet har jeg stillet en høj, hvid vase med grene på gulvet og lagt gaverne til børnene under. Jeg har købt brætspillet Logo til Sebastian, og jeg kan bare se, at det bliver han vildt glad for, mens Simon får en Minecraft figur.

Vi går i gang med at spille det nye brætspil. Jeg kan mærke kærligheden og varmen i familien. Nu sænker jeg skuldrene. Jeg er ikke kun en taber, men også en kærlig, opmærksom og tilstedeværende mor.

Du kan give en udsat familie en god jul

Da drengene er gået i seng, slukker jeg lyskæden på altanen. Jeg kigger ind til Simon. Han sover med sin nye Minecraft figur. Når han får en gave, han er blevet glad for, så sover han altid med den.