Knud giver flygtningene en cykel

I Brønderslev brugte byens flygtninge flere timer dagligt på at gå til sprogskolen i den anden ende af byen. Så fik Knud Jørgensen en idé.
 
 

Af Troels Donnerborg. Foto: Sofus Comer

Da flygtningene kom til Brønderslev blev de placeret et sted, hvor de skulle gå 45 minutter for at komme til sprogundervisning.

Mange havde stort set ingenting med sig, når de ankom, og på grund af lave sociale ydelser havde de heller ikke råd til at købe noget særligt.

Så slog en tanke ned i Knud Jørgensen. 

Gad ikke selv at gå så langt

”Nogle gange skal man bare gribe i egen barm: Gad du selv gå så langt hver gang, du skal i skole? Hvis man tænker sådan, er det slet ikke så svært at finde ud af, hvad folk har behov for. Og de havde jo behov for en cykel,” siger Knud. 

Knud besluttede sig for at oprette et cykelværksted for flygtningene. I samarbejde med Erik Thorup Laursen, der også var frivillig i Røde Kors, lånte han lokaler, de fik private til at donere gamle cykler, og både Nordea og Spar Nord støttede op med hver 5000 kroner. 

Han skrev et indlæg i avisen og troppede op på sprogskolen i AOF for at gøre reklame, og inden han fik set sig om, havde han seks frivillige – og en masse flygtninge, der var interesseret i cykler.

Har lavet 500 cykler

I dag får hver eneste, der får asyl i byen, en seddel fra kommunen, hvor der står, at de kan gå ned og få en cykel hos Knud, hvis de selv vil lave den. Og byens flygtninge har lavet over 500 cykler i samarbejde med Knud og Erik. 

”Der er jo ingen af os, der har nogen særlig forstand på at lave cykler, og det er også vigtigt, at folk selv laver deres egne cykler. Så vi hjælper bare, hvor vi kan. Vi skal ikke gøre det sværere, end det er. De skal jo ikke have en racer. De skal have noget, der kan køre, og det kan vi jo hjælpe med,” siger Knud.

Ruseguru Nabii og Boss Nyandenda fra Den Demokratiske Republik Conogo troede, at deres hænder ville falde af, da de landede i Danmark. De havde aldrig oplevet en kulde, der gjorde så ondt i fingrene, siger de og smiler lidt forlegne. Derfor er de glade for de cykler, de har fået. Men mest af alt er de glade for at lære dansk. Og det gør de også i cykelværkstedet.

Lærer dansk i værkstedet

”Når vi arbejder med cykler taler vi kun dansk. Jeg var lidt genert i starten og tænkte, at ingen ville forstå mig. Men nu taler jeg hele tiden, og folk retter mig. Det er en hjælp for mig,” siger Ruseguru.

Knud Jørgensen er imponeret af de to unge mænd og siger, de imponerende hurtigt har lært det danske sprog. 

”Man kan ikke lære dansk af at sidde i en skole. Man skal ud at tale med danskerne, og du lærer jo i hvert fald, hvad en hammer hedder hernede,” siger han.