Det haster med at skaffe husly til de jordskælvsramte i Nepal

Monsunen står for døren. Det betyder et akut behov for at skaffe tag over hovedet til de mange hjemløse efter de to jordskælv, der har ramt Nepal de seneste par uger. Vi bruger nu yderligere tre millioner kroner på at sikre husly.husly i nepal
 
 

13.05.2015 kl. 15.00. Tekst: Julie Lorenzen. Foto: Sailendra Kharel

Monsun-tiden er startet i Nepal, og de næste måneder, vil der komme store mængder regn. Derfor haster det med at sikre tag over hovedet til de mange nepalesere, der er blevet hjemløse efter de seneste to jordskælv. Det gælder især de mennesker, der bor i svært tilgængelige områder i bjergene.

Støt de jordskælvsramte i Nepal

”Vi kæmper både med tiden og med vejret. Der er allerede faldet rigtig meget regn, hvilket gør det svært for hjælpearbejderne at komme frem,” siger Peder Damm, der koordinerer hjælpearbejdet i Nepal.

”Vi skal frem til de mest øde egne nu, inden monsunen for alvor sætter ind, og områderne bliver lukket helt af. Ellers risikerer vi, at vi ikke kan nå dem, før efter monsunen er slut,” siger han og tilføjer, at det ikke kun er regnen, der skaber problemer for de hjemløse. Mange steder i bjergene kommer der også sne, og det bliver rigtig koldt.

Det handler om at sikre et tørt, varmt rum

Vi har allerede brugt 10 millioner kroner på hjælpearbejdet i Nepal. Nu bruger vi yderligere tre millioner kroner på at sikre husly til de mange hjemløse. Pengene skal især bruges på uddele bølgeblik og forskelligt værktøj.

Hjælp os med at hjælpe ofrene for jordskælvet i Nepal

”Vi skal hurtigst muligt have sikret, at folk har et tørt og varmt rum at opholde sig i. Ellers bliver deres liv endnu mere utåleligt end det er i øjeblikket. Og det vil være underligt, hvis ikke der kommer sygdomme som lungebetændelse og luftvejsinfektioner,” fortæller Peder Damm.

Vi fortæller blandt andet folk, hvordan de kan genopbygge mere sikkert for at undgå, at deres huse styrter sammen ved et nyt jordskælv. Derudover taler vi også med folk om, hvad de har brug for af materialer for at kunne bygge deres huse op på ny – for eksempel cement, tømmer, søm og værktøj. Så folk kan få mest muligt ud af murstenene fra de sammenstyrtede huse.

Folk sover igen på gaden

I hovedstaden Kathmandu er gadebilledet igen fyldt med telte, presenninger og mennesker tæt klumpet sammen udenfor, som man så lige efter jordskælvet den 25. april.

"Folk sidder udenfor på fortorvet eller midt på vejen. Længst væk fra bygninger. Nerverne sidder helt uden på tøjet," fortæller Peder Damm.

"De var lige ved at komme igang igen med deres liv. Mange havde fået så meget ro i sindet, at de var begyndt at flytte ind i deres huse igen. Nu er de sparket helt tilbage. Det er rigtig trist."