Når børn sulter

Sultne børn kan hverken lege eller lære. De vokser ikke, og de er udsatte for at dø af almindelige infektionssygdomme. Sult _afrika _boern

Børn, der sulter gennem længere tid, får skader, som i mange tilfælde er uoprettelige.

I Afrika sulter lige nu omkring 6 millioner børn i Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Swaziland, Somalia, Leshoto, Madagascar, Ethiopien, Eritrea og Angola. Mange børn i Malawi har været underernærede i flere år, fordi deres kost er for ensidig og ikke indeholder de stoffer, som er nødvendige, for at børnene kan vokse og udvikle sig.

Sult påvirker især børn

Underernæring kan optræde, hvis den mad, som er tilgængelig er ensformig og mangelfuld. Sult og underernæring påvirker børn meget stærkt, fordi de skal vokse og har større energibehov end voksne, da de har mindre energireserver og har større infektionsrisiko end voksne. I det sydøstlige Afrika er der lige nu akut mangel på mad. 

Hvad sker der med kroppen, når børn sulter?

Underernærede børn har en øget risiko for at dø af infektionssygdomme, fordi deres modstandskraft er svækket. De første ofre for sulten er børn, som dør af diarré, lungebetændelse, influenza og andre infektioner. Selv hvis børnene overlever, kan infektionerne forværre underernæringen, fordi de spiser dårligere og har større ernæringsbehov.

Børnene kan rammes af en ond spiral, hvor infektioner og underernæring forværrer hinanden.

Hvor mange børn sulter?

Kloden over lider af 16 millioner børn af underernæring, vurderer FN’s børneorganisation, Unicef.