Familie overlevede mirakuløst jordskælvet i Nepal

Familien Shrestha sad i deres sofa og så fjernsyn, da deres hus kollapsede under jordskælvet i Katmandu. Da det var ovre, kravlede de ned ad bogreolen.BKT Family
 
 

Af Troels Donnerborg Foto: Sailendra Kharell

En mor og en far til to børn står og kigger på resterne af deres hus.

Det står åbent som et dukkehus i det gamle kvarter Bhaktapur i Katmandu. Alle vægene ligger nu som murbrokker for fødderne af dem, og et sted mellem første sal og stuen hænger en blomstret topersoners sofa.

Det var den moderen Maya sad i og så fjernsyn, da jordskælvet kom. 

Ved siden af hende sad hendes søster og 87-årige svigerfar, og bag hende lå hendes mand Rajendra i deres seng. Børnene legede udenfor. Men da jorden begyndte at ryste, skyndte børnene sig ikke væk. I stedet løb de indenfor. 

Kravlede ned ad bogreolen

Tre af væggene væltede, fjernsynet rullede ned, og sofaen med et god stykke af vejen. De råbte til hinanden, da deres hus kollapsede omkring dem. 

"Vi følte det som om, vi skulle dø," siger faderen. "Vores børn var så bange."

Men da første skælv havde ramt, kunne de kravle ned ad bogreolen og ud. Hverken sønnen på otte år eller datteren på 11 år var kommet noget til, og heller ikke de andre i huset, var blevet ramt af tagrester eller vægge. 

"Børnene legede her, hvor alle mursten er nu," siger faderen og ser både lettet, men også bekymret ud - for selv om de overlevede, går de en svær tid i møde. 

Mangler stadig hjælp

"Vandet er ikke rent her, men vi er nødt til at drikke det og bruge det, hvis vi skal overleve. Og vi deler den mad vi har alle 45 huse i området."

Omkring dem ligger store dynger af murbrokker, legetøj, plastic og flænsede træstykker, og i huset ved siden af står deres fjernsyn. Manden bar det derhen i morges. 

De bor nu sammen med 125 andre i kvarteret under en presenning og må dele 1 udendørs toilet og nogle dunke, hvor de opsamler regnvand. 

Røde Kors er til stede i Bhaktapur og deler lige nu vand-rensningstabletter, mad, presenninger, kogegrej og tæpper ud.

Du kan hjælpe her