Justin er forældreløs og fadderbarn: ”Jeg vil være lærer”

Justin er 14 år og forældreløs. Han elsker fodbold – og at gå i skole. En mulighed han har fået, fordi han er fadderbarn i Røde Kors.

Justin bor med sin bedstemor Jumo og fem mindre søskende i et lille stråtækt hus i landsbyen Mtuka i den sydlige del af Malawi. Her møder vi Justin, som netop er kommet hjem fra skole.

Fotos: Jacob Heister, maj 2018. Hold musen over de små billeder for at se fototekster.

Mor og far døde af HIV 

Justin er en stille dreng. Han slår blikket ned, da han fortæller, at begge hans forældre er døde på grund af HIV. Faren døde af AIDS og moren af tuberkulose, en almindelig dødsårsag i Malawi for mennesker, som er smittet med HIV. 

Bedstemoren er den eneste voksne i familien. Hun forsørger de seks børn ved at dyrke familiens lille jordlod og gennem dagsarbejde i marken hos andre familier i landsbyen. Jumo er en ældre dame med et stort ansvar, men også et godt humør. Hun fortæller grinende, at hun er så gammel, at hun ikke længere kan huske sin alder.

Fra rod til flittig skoledreng

Justin har tidligere været byens rod. Han har haft svært ved at tilpasse sig i landsbyen, og andre har set på ham som en dreng med adfærdsproblemer. 

Men nu har situationen ændret sig. Justin er nemlig blevet fadderbarn og er kommet i skole med hjælp fra Røde Kors. Hjælpen dækker undervisningsmaterialer og den obligatoriske skoleuniform til Justin, en udgift som familien ikke selv har råd til at betale.

Han fortæller, at han er glad for at gå i skole, og at han nu kommer bedre ud af det med de andre i landsbyen. Nu fokuserer Justin på sin skole og går hver dag en lille time ud af landsbyens små veje for at komme frem til sin skole Malombe Primary School. Om aftenen laver han lektier og studerer flittigt sine notater fra dagens undervisning. 

Jeg elsker fodbold og sport og at lege i landsbyen

Justin, 14 år, fadderbarn i Røde Kors

Justin har nemlig allerede en plan: Når han bliver voksen, vil han være lærer på sin lokale skole! En plan som giver god mening. Både for Justin og for Malawi. Der er nemlig stor mangel på lærere i landet. På Justins skole er der kun 14 lærere til skolens 1.500 elever. Det vil sige over 100 elever per lærer – hvilket desværre ikke er ualmindeligt her i Malawi. 

Tak for din støtte

Justin har haft en hård start på livet, men nu er der håb for fremtiden. Både for Justin og hans familie. Takket være faddere som dig! 

Tak for den støtte, du hver dag giver til børn som Justin.

 

Skolesystemet i Malawi

Skolesystemet i Malawi er opdelt i primary school (folkeskole) og secondary school (gymnasium).

Primary school
Primary school dækker aldersgruppen på 6-13 år for elever i 1 - 8. klasse. Det er dog meget almindeligt, at ældre elever går i primary school, da mange elever må gå skoleår om.

Primary school er gratis for eleverne, men de skal selv købe undervisningsmaterialer og skoleuniform, en udgift som mange af de fattigste familier har vanskeligt ved at betale.

De fleste primary schools i Malawi er meget basale og mangler – med i gennemsnit knap 100 elever per lærer – ikke kun gode lærere, men også de mest fundamentale ting, som bøger og undervisningsmaterialer.

Secondary school
Secondary school dækker aldersgruppen på 14-17 år og er normeret til fire års skolegang. Mange børn er dog meget ældre, når de forlader skolen, da mange elever bliver forsinkede i primary school og dropper ind og ud af secondary school afhængig af deres evne til at betale skolegebyrerne.

Secondary school koster et skolegebyr, som varierer meget fra skole til skole. Skolen er kun for de elever, som har bestået primary school med de bedste karakterer. Gebyrerne for selv de billigste skoler betyder dog, at mange familier ikke har råd til at sende deres børn videre i secondary school.

Selvom mange secondary schools har flere resurser end primary schools, lider skolerne stadig under knappe resurser som få lærere, dårlige klasseværelser og mangelfuld adgang til bøger og undervisningsmaterialer.