Børnehaven er dit fadderbarns første skridt mod en bedre fremtid

I landsbyen Malombe i Malawi er vi lige nu i gang med at bygge en børnehave. Det gør vi, fordi en god start på livet giver styrke til at få en uddannelse og bryde ud af fattigdommen. Og så er der et gratis måltid til alle børnene. 

En gruppe mangotræer er i øjeblikket rammerne for en børnehave på 200 børn. Vi bygger en ny børnehave, som vil være færdig inden regnsæsonen starter i december. Fotos: Søren Bøge, november 2019.

Børnehaven er stedet, hvor børnene bliver forberedt til skolen. Sanglege og små øvelser giver dem en forståelse for ugedage, måneder, alfabetet og kroppen. De lærer om sociale spilleregler, og de øver sig i at modtage undervisning. Det gør chancen for, at de kan gennemføre skolen meget større. Og på den måde sikrer vi, at hele området bliver bedre uddannet. Det betyder mindre fattigdom og mindre sårbarhed på den lange bane. 

Sund og nærende mad

Frivillige i Røde Kors laver hver dag en stor portion grød, så alle børnene får et sundt og nærende måltid. Når der er langvarig tørke i området, er det ofte børnenes eneste måltid på dagen. Derfor er forældrene, som typisk er fattige bønder, også meget begejstrede for den nye børnehave. De ved godt, at børn kun vokser med den rigtige ernæring. Men når både kvæg og afgrøder dør under den ubønhørlige sol, har de intet at give deres børn. Det daglige måltid i børnehaven redder liv, når tørken ingen ende vil tage. 

"Jeg er meget glad på min datters vegne. Hun starter i den nye børnehave og får et trygt sted, hvor hun kan lære og vokse."

Lekereni - mor til Sofina

Med børnehaven får forældrene mere tid i marken til at passe de afgrøder, hele familien skal leve af. En ivrig 4-årig kan godt nedsætte mors effektivitet en del, så børnehaven giver hende mange timers arbejdsro. Det kan mærkes, når man har hænderne fulde og mange munde at mætte.

Soverum og tag over hovedet

Når vi bygger en børnehave, indrettes der altid et soverum, hvor børnene kan få en middagslur. Der bliver også bygget toiletter med handicapadgang, så selv de mest sårbare børn kan komme på toilettet. Og så kommer der et legerum, hvor børnene kan blive aktiveret på flere måder. 

En af underviserne hedder Ruckia. Hun har faktisk selv en datter i børnehavealderen netop nu, så hun glæder sig også, til byggeriet er færdigt om et par uger. Hun har fået et pædagogisk grundkursus af Røde Kors, så hun er rustet til at aktivere og undervise de mange børn. Hun er især glad for, at børnene kommer i sikkerhed under et solidt tag, for regn og blæst eller brændende sol er ikke gode rammer for undervisningen. Og så er hun stolt over, at børnene og dermed hele områdets fremtid bliver prioriteret så højt, at der kommer en stor bygning. ”Det er et godt symbol for byen”, smiler hun.

Tak for din støtte til børnene

Børnehaverne giver en tryg ramme for Malawis små børn. Et sted at lære, lege og blive hjulpet i gang med et sundt og stærkt liv. Det er du med til at gøre muligt med din støtte. Tusind tak!

Se video: Besøg i en børnehave

Alle børn får et sundt måltid mad - måske dagens eneste. Sjove sange og lege styrker deres udvikling. De synger fx om alfabetet, månederne og kroppen. Leg og læring gør, at de klarer sig bedre, når de kommer i skole.

En hilsen fra dine fadderbørn 00:27