Røde Kors' klinikker redder liv i Afghanistan

Krigens dybe ar varer mange generationer. En dag kan de bombede bygninger blive genopbygget, men amputerede lemmer vokser aldrig tilbage. Dræbte familiemedlemmer efterlader et smerteligt savn, der aldrig heler. Og krigstraumatiserede børn er mærket for livet. 
 

Pige med gangstativ i Afghanistan
Landminer og bomber koster tusindvis af børn livet eller førligheden i Afghanistan. Vi er til stede for børnene. Også for dem med medfødte handicaps. Med genoptræning, proteser og skolegang.

Afghanistan er et knækket land efter 40 års konflikt. 9 ud af 10 afghanere lever for under 2 $ om dagen. Flere end 10 millioner mennesker mangler adgang til mad og vand. Og sundhedssystemet er brudt sammen. Med Taliban ved magten er det mere nødvendigt end nogensinde, at Røde Kors leverer hjælp til landets udsatte mennesker. Som vi har gjort det hver dag gennem alle krigsårene.

Kun halvdelen af kvinder i Afghanistan føder et sikkert sted med professionel hjælp. Det er et bekymrende tal, som vi arbejder på at øge. Vi vil øge antallet af kvindelige læger og personale, så gravide kvinder er i trygge hænder op til, under og efter fødslen.

Et af vores kerneområder er rehabilitering af alvorligt kvæstede mennesker. Vi giver proteser og genoptræning til mineofre, der har mistet arme eller ben. Udstyr som krykker og kørestole til dem, der ikke kommer til at gå ved egen hjælp igen. Og behandling og håb til fattige mennesker med medfødte handicap eller kroniske sygdomme. Vi behandler 150.000 patienter om året. Og vi har netop åbnet en lang række nye klinikker, så vi kan hjælpe endnu flere fremover.

Samtidig arbejder vi med uddeling af mad og vand. Med nødhjælp og førstehjælp i kampområder. Og med at hjælpe de krigstraumatiserede børn med at bearbejde de voldsomme ting, de har oplevet.

Netop fordi Røde Kors er en neutral og upartisk hjælpeorganisation, kan vi arbejde under de sværeste politiske forhold. Vi samarbejder med Taliban og andre, så vi kan komme frem med humanitær hjælp. Fordi råbet om hjælp fra fattige og tilskadekomne er vores øverste myndighed.

Tak for din støtte

Røde Kors’ indsats i Afghanistan er livsvigtig. Og vi er helt afhængige af din støtte for at kunne bringe håb og heling til det medtagne land. Tusind tak for dine bidrag, som gør en større forskel, end du aner.

Vores klinikker:

80.000 patienter fik i første halvår af 2021 hjælp på en af vores rehabiliteringsklinikker i Afghanistan. Omkring en fjerdedel af patienterne er ofre for miner og har fået amputeret arme eller ben, mens resten lever med fx polio, rygmarvsskader og medfødte misdannelser. De fleste får brug for behandling i mange år. Nogle i resten af ​​deres liv.

Besøg vores klinik i Kabul 00:29

I Afghanistan siden 1988

Vores ortopædiske arbejde begyndte i Kabul i 1988 og er vokset massivt gennem årene. Vores erfaring viser, at selv år efter at kampene er stoppet, vil folk fortsat blive såret af gamle miner. Vi har derfor netop i sidste måned fordoblet antallet af sundhedsfaciliteter, og vi støtter nu 89 klinikker og mobile sundhedsteams samt to hospitaler i Afghanistan. Vi har i øjeblikket et team på over 1.800 ansatte over hele landet. Kilde: ICRC 9/2021.