Nødhjælpen er det eneste, de har

Millioner er flygtet over hals og hoved fra bombardementerne i Ukraine. Nu står de pludselig langt hjemmefra helt uden ejendele. Det er den akutte nødhjælp, der redder liv og giver en lille smule tryghed midt i rædslen. 

Nogle er flygtet fra solskinsdage i syd til den anden ende af landet, hvor vinterkulden skærer gennem det tynde sommertøj. Andre er kommet hjemmefra i så hovedkulds flugt, at de hverken har bleer til børnene eller legetøj med. Vi møder forskræmte og forkomne flygtninge, der er helt afhængige af hjælpen fra Røde Kors. 

Natalie og Ignat er på flugt fra bomberegnen i Ukraine:

Natalie (36) og Ignat (3) har fået et værelse tæt på grænsen til Rumænien på et hostel, der normalt fungerer som et slags plejehjem for fattige ældre. Her sørger Røde Kors for, at de får de ting, de har behov for. Tæpper, tøj, mad, en seng at sove i, legetøj og slik til Ignat. ‘De tager sig godt af os her,’ siger hun, men må afbryde samtalen og kigge væk. Det er for hårdt at tale om.

Hele deres verden er væk

Flygtningetallet er er tårnhøjt både inde i Ukraine og i nabolandene. Der brug for alt fra handsker til undertøj til dem, der ikke har tøj nok. Vi uddeler simkort og mobilopladning, så familier kan få kontakt med deres kære i Ukraine. Ved grænseovergangene står vi klar med varme drikke og brød til mennesker, der har været undervejs i dagevis. Og vi uddeler kontanter, så den enkelte kan købe de ting, der mangler allermest – benzin, hygiejnebind eller shampoo.

Det er vores mål at være der for alle på flugt. En seng for natten. Vintertøj og tykke tæpper. Mad og vand. Medicin og lægehjælp. Og ikke mindst krisehjælp til de traumatiserede børn. Lille Ignat på tre år har brug for hjælp til at bearbejde alle de store følelser, han har oplevet den sidste tid. Han vil ikke fotograferes, leger ikke med de biler og flyvemaskiner, vi har givet ham. Han græder meget. Og det gør hans mor, Natalie, også. For hele deres verden er væk. 

Vi har god erfaring med krisehjælp i krigs- og katastrofeområder. Der er solide pædagogiske værktøjer, der hjælper overvældede børn med at turde tale igen. Lege igen. Være børn igen. Og det hjælper også forældrene, at børnene begynder at finde tryghed igen. 

Lige nu er behovet for hjælp enormt. Der er millioner på flugt, der har oplevet rædselsfulde ting. Og de kan regne med os, fordi vi kan regne med dig.

Tak for din støtte

Tusind tak for din faste støtte, der er med til at sikre den livsvigtige hjælp til dem, der har mistet alt andet. 

00:49

”Nu forlader vi Ukraine”

Se 9-årige Artems ansigtsudtryk skifte, da situationens alvor begynder at gå op for ham 💔

00:50

”Tusind tak for dit bidrag”

Se Anders Ladekarls øjenvidnerapport fra besøget i Ukraine i de allerførste dage af konflikten.

Sådan hjælper Røde Kors i Ukraine

Røde Kors er til stede i Ukraine og nærområderne og gør dag og nat alt, hvad vi kan, for at hjælpe mennesker med akut behov for nødhjælp. I de seneste uger har hold fra Røde Kors leveret nødhjælp til forskellige dele af Ukraine. Røde Kors i Danmark har base i Chernivtsi i det sydvestlige Ukraine og har indtil nu sendt 1.232 tons nødhjælp til Ukraine.

Ved grænsestationerne uddeles der også mad, rent vand og varm drikke til dem, der er på vej videre eller venter på at krydse grænsen. Der bliver givet informationer om det globale Røde Kors netværk for eftersøgning og kontakt med familiemedlemmer. Også her ydes der førstehjælp, psykologisk førstehjælp og man hjælper mennesker med nedsat bevægelighed med transport.

Læs mere: Sådan hjælper Røde Kors i Ukraine