Landminerne blev skyllet ud i landskabet. Nu lurer døden allevegne.

Vi har skruet op for indsatsen omkring miner i Ukraine, siden Nova Kakhovka-dæmningen brast, og de enorme vandmasser spredte tusindvis af landminer.

Landmanden Artur var i fuld gang med at pløje sin mark, da en mine eksploderede under traktoren. Til hans store held var han ikke alene den dag, så de andre bønder kom løbende og vristede Arturs fastklemte ben fri i sidste øjeblik. Aldrig så snart var Artur fri, før flammerne tog fat for alvor. Benene er brækket flere steder og bliver holdt på plads af skruer og stænger. Men Artur er i live, fordi han fik hurtig hjælp, da det gjaldt. Og det er han dybt taknemmelig for.
 

Artur blev offer for en landmine
"Vi kørte i marken og ramte en mine. Jeg besvimede i 10 sekunder, men så husker jeg alt. Så begyndte jeg at skrige, og jeg kunne ikke mærke mit ben længere. Jeg brækkede en knogle her, hvor nålen er, men lægerne gjorde deres bedste", fortæller Artur.

Landmænd hårdt ramt af miner

Ukraine har et af de højeste antal af ueksploderede miner i verden. Derfor var bombningen af Nova Kakhovka-dæmningen i juni en katastrofe på flere måder. For vandmasserne har spredt et enormt antal landminer, så ingen ved, hvor de ligger. I krat, på marker, i vejkanten.

Vi ved, at det bliver børn og hårdtarbejdende bønder, der bliver de hårdest ramte ofre. Og derfor har vi intensiveret arbejdet med at uddanne de lokale i mineviden og opskalere beredskabet, så der er hurtig hjælp at få for dem, der mister arme eller ben i en landmine-eksplosion. Vores mobile sundhedsklinikker er særligt godt egnet til at sikre livsvigtig hjælp, når frontlinjer flytter sig, og uskyldige bliver drevet på flugt.

Mangel på rent drikkevand

Eksplosionen skabte også katastrofer på andre måder: 700.000 borgere stod pludselig uden adgang til rent drikkevand. Enorme arealer af landbrugsjord har ingen mulighed for vanding i et land, hvor sult allerede er et kæmpe problem. Og store mængder forurenet vand kan skabe epidemier blandt i forvejen udsatte mennesker. Derfor havde vi omgående fokus på rent vand og hygiejne til de mange hundredetusinde berørte.

Store tankvogne med rent vand kører til strategiske placeringer, så flest muligt kan fylde de mange vanddunke, vi uddeler. Vores hygiejne-kits indeholder sæbe, bind, vaskemiddel og andre ting, der hjælper familier med at holde smitte og bakterier fra døren. Samtidig uddeler vi nødrationer af mad og medicin i et stadig større omfang.

Tak for din støtte

Du er med dine faste bidrag med til at sikre, at der er nødhjælp til dem, der mistede alt, da dæmningen brast. Og lægehjælp og rehabilitering til dem, der mister lemmer, når de møder en af de mange skjulte landminer.

Tusind tak for, at du er der for mennesker i så akut nød.

Jeg var heldig. Det kunne være meget værre, så det er ligesom min anden fødselsdag.

Artur - Landmand, Ukraine

00:53

"Vi er nærmest i en kampzone, kun få kilometer fra Chasiv Yar"

Konstante fjendtligheder i landsbyerne nær frontlinjen i Donetsk-regionen forhindrer civile i at få adgang til de mest basale tjenester. Derfor rykker Røde Kors ud med mad, lægehjælp og eksperter, der kan reparere strøm og vandforsyning.

00:48

"Da jeg åbnede mine øjne, følte jeg, at tiden var stoppet"

Ihor er souschef i en kommune i Kherson. Han overlevede, at hans eget hjem blev bombet og fortæller i detaljer, hvordan en eksplosion ser ud og føles. Mest af alt beder han til, at ingen andre skal opleve det, han selv gjorde.

Sådan hjælper Røde Kors i Ukraine

En fjerdedel af befolkningen i Ukraine er flygtet fra deres hjem. 12 millioner mennesker. Fem millioner er flygtet ud af landet, mens over syv millioner er flygtet internt i Ukraine. Krigen har ødelagt hele byer, bygninger og infrastruktur for milliarder af kroner. Mange steder er nu uden vand, varme, strøm og nok mad. Sygehuse mangler desperat medicinske forsyninger.

Røde Kors er til stede i Ukraine og nærområderne, og vi gør dag og nat alt, hvad vi kan, for at hjælpe mennesker med akut behov for nødhjælp. Hver eneste dag er nye forsyninger på vej med mad, vand, medicin og anden nødhjælp. Røde Kors i Danmark har base i Chernivtsi i det sydvestlige Ukraine og to millioner mennesker har indtil nu modtaget nødhjælp fra vores lagre i Ukraine.

Læs mere: Sådan hjælper Røde Kors i Ukraine