Lægehjælp til Yemens børn

80 % af befolkningen er afhængige af hjælp i det krigshærgede Yemen. De fleste må vælge mellem mad og medicin – der er ikke råd til begge dele. Hos Røde Kors får de fattigste adgang til livreddende medicin og lægehjælp takket være lægen Anisha.

”Krigen bliver hele tiden værre. Og folk har lidt længe”, fortæller lægen Anisha. ”Jeg ser mange underernærede børn. Parasitter. Nyresygdomme, fordi der mangler vand. Og knogleskørhed, fordi folk er fejlernærede. Det handler om liv eller død hver eneste dag.”

Anisha kæmper stædigt videre, selv om tusinder af læger og sygeplejersker allerede er flygtet fra den ubønhørlige bomberegn: ”Jeg har været her så længe nu, at folk stoler på mig. Jeg kan ikke lade dem i stikken. Hvem skulle de ellers gå til? Jeg hjælper alle, så godt jeg kan – men jeg drømmer om at have et røntgenapparat, vacciner og flere læger. Det ville redde flere liv.”

Foto 1: Sahar og Sara. Foto 2: Luai. Sara fortæller, at hun vil være læge, når hun bliver stor, mens Luai vil være fysiker. Fotos: Julie Lorenzen, 2019.

Nu får mine døtre hjælp til at slå deres feber ned. Tak!

Sameera, 30 år

Børnene i venteværelset

På klinikken får Sameera antibiotika for sin blærebetændelse og medicin for pigernes feber. Den gratis klinik betyder alt for fattige familier som Sameera:

”Vi har jo ikke råd til at gå til lægen. Vi har svært nok ved at skaffe mad til børnene. Krigen har ødelagt alt, og vi prøver bare at holde os i live. Vi lever under belejring og mangler alting. Nu får mine døtre hjælp til at slå deres feber ned. For det meste kan jeg ikke skaffe pengene til busbilletten herhen. Det er hårdt for en mor.”

Fatima venter også i venteværelset med sin søn Luai på ni år. Hun sukker: ”Han vokser slet ikke, og han er så svag. Det er fordi, vi ikke får mad nok. Vi får bare ris og brød, andet har vi ikke råd til. Måske får vi lidt grøntsager en gang om måneden. Det er slet ikke nok til et barn i voksealderen.”

Anisha konstaterer, at Luai har blodmangel, er underernæret og har mange smerter. Det er formentlig en parasit, der dræner ham for blod og næring. Lægen giver Luai jern- og vitamintilskud og tager en blodprøve for at undersøge, om han skal behandles for parasitter. 

Støtte til lægeklinikker og rent drikkevand

I Røde Kors prioriterer vi at uddanne lokale folk som førstehjælpere og sundhedsmedarbejdere. Der er nemlig akut mangel på læger og sygeplejersker til behandling af selv simple sygdomme, og det lammer sundhedssystemet. Det er afgørende at kunne forbinde kvæstelser, når bomberne falder. At kunne identificere syge og underernærede børn og få dem til behandling. Eller at kunne yde krisehjælp til de mest traumatiserede. 

Yemens drikkevandsforsyning er hårdt ramt af krigen. Det har betydet en enorm stigning i vandbårne sygdomme som kolera, diarre og parasitter i mave og tarm. Sygdomme som koster mange liv. Vi retablerer vandledninger og strømforsyninger, hvor vi kan. Og vi uddeler hygiejnekit med sæbe, tandpasta og hygiejnebind. Se videoen herunder, hvor vores generalsekretær Anders Ladekarl besøger et af vores vanduddelingssteder.

Tak for din hjælp

Det er med din faste støtte som Nødhjælper, at vi kan sikre hjælp til Yemen.

Tusind tak, fordi du hver måned er med til at sikre, at krigens ofre kan komme til læge. At der er udstyr og medicin i landets lægeklinikker. Og at børn og voksne har adgang til rent drikkevand.

Vandpost giver 150 familier rent drikkevand 00:41

Sådan hjælper du i Yemen:

Sundhed
Støtte til lægeklinikker, medicin, udstyr, sundhedsposter, uddannelse af krise- og førstehjælpere

Vand
Bygning af brønde og latriner, uddeling af hygiejnekits, levering af drikkevand

Mad
Uddeling af nødrationer, behandling af underernærede børn, uddannelse af sundhedsmedarbejdere

Hjælp til selvhjælp
Uddeling af symaskiner, geder og bistader til opstart af mindre virksomheder

Humanitær katastrofe i Yemen

Flere års borgerkrig har fået katastrofale konsekvenser for civilbefolkningen i Yemen. Halvdelen af landets hospitaler er blevet bombet, og sundhedssystemet er kollapset. Lige nu har mere end 22 millioner mennesker brug for hjælp. Hele områder i landet er blevet afskåret fra forsyninger af fødevarer, og vandniveauet er kritisk lavt, hvilket har ført til en alvorlig sultkatastrofe. Hver dag dør 100 børn af sult og sygdomme.