Hospitalerne giver krigens ofre en ny chance

Når krigen er ovre, skal livet fortsætte. Benproteserne betyder, at man kan arbejde, bevæge sig og klare sig selv. Det er uvurderligt.

Rundt om i verdens mange konfliktzoner driver Røde Kors særlige amputationshospitaler. Her kan mennesker, der er blevet ramt af kugler, landminer, ulykker eller sygdom få en ny chance, efter de har mistet et eller flere lemmer.

Mohameds nye ben

Sygeplejersken fra Røde Kors holder et vågent øje med Mohamed og hans nye proteseben, mens Mohamed fortæller: ”I dag laver vi en støbning af min benstump. Det har ændret mit liv, men jeg vil ikke holde op med at leve på grund af det. Når jeg om et par uger kan gå på mit nye ben, vil jeg være i stand til at gøre næsten alt, hvad jeg kunne før. Min familie og venner i skolen støtter mig. Og nu har jeg snart to nye venner, nemlig mine krykker.” Fotos: Lucien Lung.

Tror landminer er legetøj

I lande, hvor man bruger mange landminer, ser vi især mindre børn, der har mistet hænder og arme, fordi de tror, de har fundet et stykke legetøj. De voksne mister typisk benene, når de prøver at opdyrke et stykke jord for at skaffe mad til familien. I et land som Syrien ser vi knuste knogler hos mennesker, der er blevet skudt eller har været i ulykker, hvor sønderbombede huse kollapser. Vi ser også ubehandlede sygdomme som diabetes, der tvinger os til at amputere. 

”Typisk tager det fem besøg, før protesen er blevet perfekt tilpasset og man har lært, hvordan man skal bevæge sig. Så kan patienterne begynde at genoptage deres liv. Men hvis man har problemer, kan man altid komme tilbage. Vi er her for at hjælpe alle,” fortæller vores sygeplejerske i Damaskus. 

Der følger akut fattigdom med i krigens kølvand. Derfor er det så afgørende, at de mange tusinder sårede, der en dag skal genopbygge deres liv og deres land, er rustet til det. Ud over proteser og genoptræning har vi også stort fokus på at sikre vandforsyning, elektricitet og mikrolån til at starte virksomheder. Vi arbejder konstant på at styrke både det enkelte menneske og hele samfundet, så der en fremtid, den dag krigen endelig slutter. 

Tak for din støtte

Det er med din hjælp, vi kan være til stede med så mange former for hjælp selv i verdens værste brændpunkter. Tak for din faste støtte! 

Proteseklinikken i Damaskus

Røde Kors-sygehuset i Damaskus i Syrien blev bygget i 2008. Her får mennesker, som ikke har råd til at betale for sundhedspleje, hjælp af læger og sygeplejersker. 

Sygehuset har ni etager og tårner sig op blandt de andre bygninger i området. På sjette etage ligger proteseklinikken, og her spreder den mekaniske lyd sig fra værkstedet til venteværelset, hvor patienterne venter på mødet med lægen.

Proteseklinik på sygehuset i Zahera, Damaskus
En sygeplejerske fra Røde Kors tager mål til en protese i klinikkens værksted. Foto: Lucien Lung.

Syrien - krigen raser på 10. år

Krigen i Syrien har varet siden marts 2011 og har haft store konsekvenser for den civile befolkning i landet. Den Internationale Røde Kors Komité skønner, at flere end 400.000 mennesker er blevet dræbt og 1,5 millioner såret i den blodige konflikt, mens flere end 13,5 millioner har behov for humanitær hjælp. 

Få overblik over konflikten og læs mere om vores arbejde i Syrien