Der findes regler i krig! Røde Kors tilser, at krigsfanger behandles menneskeligt

Det internationale samfund har i Genève-konventionerne givet Røde Kors mandatet til at tilse, at krigsfanger ikke lider eller dør under deres indespærring. Et simpelt brev til familien kan beskytte fangens liv.
 

Olenas søn er krigsfange 01:17

Olana og hendes mand ved ikke, hvor længe de skal vente på, at deres søn bliver løsladt. Men de beder hver dag til, at han er i behold. De minder sig selv om, at nu har han én dag mindre tilbage i fængslet. Og de ved, at de ikke er de eneste, der skal være tålmodige: ”Vi ved, at det er værre for ham der, end det er for os her.”


 

Ikke alle følger krigens regler

Røde Kors har ifølge de internationale regler for krig (IHL) ret til at besøge alle krigsfanger. De primære grunde til, at der er brug for en neutral part til at besøge krigsfanger er:

  • At undgå tortur og anden mishandling
  • At undgå eller opklare forsvindinger
  • At forbedre de indsattes forhold (mad, vand, lægehjælp, pladsforhold)
  • At skabe kontakt til familien
  • At håndhæve respekten for krigens regler og love

Ikke alle stridende parter følger krigens regler. Og derfor kan det være med til at redde liv, at vi får etableret regelmæssig brevudveksling med familien derhjemme, så fangen ikke pludselig kan ”forsvinde” ubemærket. Vores besøg kan også være det, der gør, at der er rent vand at drikke eller adgang til lægehjælp for de syge og kvæstede. Fanger er jo i sagens natur magtesløse i andres varetægt. Derfor er de særligt sårbare i krigstid, hvor fjendebilleder og -følelser er intense.

1.500 krigsfanger og 2.500 breve

I Ukraine og Rusland har vi sidens konfliktens start besøgt mere end 1.500 krigsfanger, udvekslet over 2.500 breve og givet mere end 5.500 familier vished for deres kæres skæbne. Ud over at tilse at fangerne ikke lider overlast, har vi også kunnet sørge for at udlevere tæpper, tøj, bøger og personlige effekter som briller.

Røde Kors’ arbejde med at forene familier går helt tilbage til 1870, da Røde Kors først begyndte at registrere krigsfanger. Siden er sporing af folk, der er blevet adskilt af konflikter og katastrofer, blevet en vigtig del af Røde Kors’ arbejde. Den centrale livline er breve mellem familiemedlemmer – også kaldet en Røde Kors Meddelelse. Det er en fortrykt blanket til en helt personlig besked. Når alle former for moderne kommunikation er brudt ned, kan vores folk levere breve fra hånd til hånd og til den fjerneste krog af verden – til et krigsområde, en flygtningelejr, eller et fængsel.

Tak for din hjælp

Det er takket være din faste støtte, at vi kan være der for krigsfanger, deres familier og alle andre ofre for krig. Tusind tak for, at du ikke lader dem forsvinde. Og for at du bringer håb til deres kære.

Vi har haft 103 dage med tårer og sorg.

Olena - Mor i Ukraine

00:39

Julie fra Danmark: "Tak til jer, der støtter Røde Kors' arbejde fast"

Videohilsen fra Ukraine: Mød vores udsendte medarbejder Julie, som fortæller mere om, hvordan din hjælp gør en forskel i Ukraine. Hvordan der både er akut nødhjælp og krisehjælp til de traumatiserede, fordi du bakker op med dine faste bidrag.

01:57

Hvorfor er Røde Kors neutral i konfliktområder?

Se video (engelsk tale) om vores livreddende mission. Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) blev etableret under Genève-konventionerne. Som neutral, uafhængig og upartisk organisation beskytter og hjælper vi mennesker under væbnet konflikt og vold.

Sådan hjælper Røde Kors i Ukraine

En fjerdedel af befolkningen i Ukraine er flygtet fra deres hjem. 12 millioner mennesker. Fem millioner er flygtet ud af landet, mens over syv millioner er flygtet internt i Ukraine. Krigen har ødelagt hele byer, bygninger og infrastruktur for milliarder af kroner. Mange steder er nu uden vand, varme, strøm og nok mad. Sygehuse mangler desperat medicinske forsyninger.

Røde Kors er til stede i Ukraine og nærområderne, og vi gør dag og nat alt, hvad vi kan, for at hjælpe mennesker med akut behov for nødhjælp. Hver eneste dag er nye forsyninger på vej med mad, vand, medicin og anden nødhjælp. Røde Kors i Danmark har base i Chernivtsi i det sydvestlige Ukraine og to millioner mennesker har indtil nu modtaget nødhjælp fra vores lagre i Ukraine.

Læs mere: Sådan hjælper Røde Kors i Ukraine