Thumbnail

Blødning

Det er logik for burhøns at standse en blødning. Desværre har høns ikke fingre, så de kan ikke på trods af deres altid gode intentioner. Men du kan: Stik en finger i såret og løft det sted, der bløder, over hjertet.

En siver

Hvis en blødning siver ud, skal du løfte det blødende sted over hjertehøjde. Det er en god idé at få personen ned at ligge eller sidde. Rens med vand og læg en forbinding med rent stof. Kan du få fat i en førstehjælpskasse med en forbinding, er det det bedste. Hvis personen har blødt meget eller såret er stort, skal hun sendes på skadestuen bagefter.

En sprøjter

Hvis blodet sprøjter ud, nytter det ikke at stikke halen mellem benene. Stik hellere en finger eller to i såret og tryk til. Råb om hjælp og få en anden til at ringe 1-1-2. Du skal lægge den blødende ned og løft såret højere end hjertet – så sprøjter der mindre blod ud. Læg en fast forbinding. Hvis du alligevel har lavet en ringe forbinding, er der stadig håb for dine evner som førstehjælper. Læg en ny forbinding oven på den første. Hvis det var for blodigt, skulle du måske læse lidt om sideleje.

FAKTA OM BLØDNINGER

Vidste du at...

  • Du aldrig må fjerne en kniv, der stikker ud fra et sår? Du skal altid prøve at standse blødningen, mens kniven stadig sidder i såret.
  • Raske unge mennesker kan tåle at miste op til to liter blod, før deres blodtryk falder?
  • Der lever omkring 880 blødere i Danmark? Blødere er nødt til at bruge medicin – ellers størkner deres blod ikke, hvis de har fået en rift.
Stop blødninger 00:25