Vivi holder nødhjælpsarbejderne raske

Delegat Vivi Heelsberg Pedersen er netop taget til det borgerkrigshærgede Sydsudan, hvor hun blandt andet skal sørge for, at de øvrige delegater ikke bliver syge. Vivi Pedersen
 
 

Første gang Vivi Heelsberg Pedersen var af sted som delegat for Røde Kors var i 1995. Hun er uddannet sygeplejerske og tog til Juba i Sydsudan, der på det tidspunkt var en del af Sudan og borgerkrigen mellem nord og syd rasede. Siden har hun været i Sydsudan to gange – i 2005 og 2013 – og i går tog hun så igen afsted til det borgerkrigsramte land som Staff Health Delegate for International Committee of the Red Cross (ICRC).

 

Hvad skal du ned og lave i Sydsudan?

Min funktion bliver Staff Health Delegate, og det betyder kort sagt, at jeg blandt andet skal forebygge sygdomme/tilskadekomst for alle de øvrige Røde Kors delegater, der arbejder i Sydsudan

Delegaterne har en travl arbejdsdag, og hvis de bliver syge, kan de ikke fungere optimalt og derved ikke yde den hjælp, som befolkning har så stort brug for.

Sundhedsvæsnet er faktisk ikke-eksisterende i Sydsudan. På grund af manglende hygiejne, mangel på uddannet sundhedspersonel og tvivlsom kvalitet af medicin, må delegaterne ikke gøre brug af de få sygehuse og sundhedsklinikker, der findes.

Medicin til delegaterne bestilles fra ICRC i Geneve, og det vil være en af mine opgaver at varetage denne opgave og sørge for, der altid er et lager af medicin og medicinsk udstyr til delegaterne.

Desuden vaccinerer jeg delegaterne, hvis der ikke har været tid til det inden afrejse. Psykisk førstehjælp til delegaterne er også en opgave, der vægtes højt.

 

Hvordan vil du beskrive situationen og sikkerheden i landet i øjeblikket?

Jeg rejste fra Sydsudan i midten af november 2013, og der kunne man mærke, at der var noget under opsejling. Det startede tilbage i juli 2013, hvor Sydsudans præsident fyrede stort set hele regeringen, deriblandt sin vicepræsident. Siden har urolighederne ulmet, og de brød så for alvor ud i midten af december, hvor forskellige grupper af militser gjorde oprør mod regeringen.

Der har hele tiden været klankampe i Sydsudan, også efter landet blev selvstændigt i 2011, derfor er der altid strenge sikkerhedsregler, som Røde Kors’ delegater skal følge. F.eks. går man ikke rundt efter mørkets frembrud, og der er udgangsforbud om natten.

I de bygninger hvor delegaterne bor, er der indrettet sikkerhedsrum med sikret tag og vægge samt forsyninger af mad og vand, så man kan klare længere ophold i rummet.  

 

Hvordan hjælper Røde Kors i landet?

ICRC, som jeg skal udsendes for, har udover sygeplejersker og læger også programmer om økonomisk sikkerhed, hvor vi underviser befolkningen i hensigtsmæssig dyrkning af jorden, så de kan være selvforsynende med frugt og grøntsager. Befolkningen i Sydsudan består for det meste af kvæg- og nomadefolk, for hvem det er meget unaturligt at dyrke jorden, selvom de klimatiske forhold er til det.

Rent drikkevand er en stor mangelvare i Sydsudan. Derfor er der en stor opgave for ICRCs vand og sanitetsingeniører i at hjælpe med at skaffe befolkningen rent drikkevand. Undervisning om humanitære love og krigens regler er også en stor og vigtig opgave for delegaterne.