Civile og nødhjælpsarbejdere ramt i Gaza

Vores frivillige i Gaza arbejder døgnet rundt for at hjælpe de mange uskyldige sårede med førstehjælp og transport til hospitalet. Onsdag blev de selv ramt. Gaza
 
 

Antallet af ofre bliver ved med at stige i Gaza. Mange civile er dræbt. Hundredevis er såret, og natten til torsdag blev af lokale kaldt den værste i Gazas historie. Derfor arbejder frivillige og medarbejdere i Røde Kors og Røde Halvmåne døgnet rundt for at hjælpe med deres egne liv på spil.

Fire ambulancestationer er blevet ramt og onsdag den 9. juli blev en afdeling af Palæstinensisk Røde Halvmåne i Jabaliya i det nordlige Gaza ramt af raketter. Det betød, at 12 ansatte og frivillige blev såret, tre af dem alvorligt. 

Parter skal overholde konventioner

Den internationale Røde Kors Komité opfordrer med Genevekonventionen i hånden alle parter i konflikten til at beskytte de civile og de nødhjælpere, der er fanget i den eskalerende konflikt.

”Den negative spiral af vold har store humanitære konsekvenser og bliver værre time for time,” siger Jacques de Maio, der er leder af den Internationale Røde Kors Komité i Israel og de besatte områder og fortsætter:

”Civiles liv må beskyttes. Og parterne må sikre, at ambulancer, hospitaler og lægefaglige medarbejdere får den nødvendige beskyttelse, så de kan udføre deres arbejde.”

Vi opjusterer dialogen med parterne

Den internationale Røde Kors Komité har øget dialogen med de israelske og palæstinensiske myndigheder. Hjertet i Genevekonventionernes regler om krigsførelse siger, at man skal skelne mellem civile og dem, der tager del i kampene. Det er ikke tilladt at beskyde civile mål.

I Gaza alene har Palæstinensisk Røde Halvmåne sendt hele 122 ambulancer, 250 ambulancepersonel og 300 frivillige i førstehjælp ud for at hjælpe. Ud over den medicinske assistance hjælper de familier, der har fået deres huse ødelagt. I Israel er i alt 600 ambulancer sendt ud til grænsen til Gaza.

Men det er svært at komme frem alle steder, og 70.000 mennesker i The Beach camp er for eksempel uden vand på sjette døgn. Der er lige nu store mangler på medicin, medicinsk udstyr og benzin til generatorer i Gaza, siger Birgitte Ebbesen, der er international chef for Røde Kors i Danmark.

"Vi kortlægger lige nu, hvordan vi bedst får medicin og udstyr frem til de berørte," siger hun.