Byggefirma uddanner alle medarbejdere i førstehjælp

Hos Jørgen Friis Poulsen A/S er førstehjælp en fast del af medarbejdernes uddannelsesplan, og der hænger både en hjertestarter i afdelingen i København og i Herning. For den indsats er virksomheden en af de tre nominerede arbejdspladser til Røde Kors Førstehjælpsprisen, der uddeles for fjerde år i træk.

Thumbnail

Jørgen Friis Poulsen A/S er en byggevirksomhed med konstant kontakt til byggearbejdere. I byggebranchen er der risiko for ulykker, og særligt derfor gør arbejdspladsen meget ud af, at alle medarbejdere kan førstehjælp.

Det var kvalitets- og arbejdsmiljøchef, Dorte Hartvig, der for et par år siden for alvor fik sat fokus på førstehjælp på arbejdspladsen. For hende var det naturligt, at de ansatte kunne førstehjælp.

”Da vi arrangerede det første kursus, var det frivilligt. Men der var så stor interesse, at vi måtte afholde endnu et kursus. Og så gjorde vi det hurtigt til en del af uddannelsesplanen. Det er vigtigt, at medarbejderne er forberedte og kan hjælpe,” forklarer Dorte Hartvig, der allerede i introduktionen for nye medarbejdere taler om førstehjælp

Derudover holder virksomheden beredskabsøvelser, lige som medarbejderne får genopfrisket førstehjælpskurserne hvert andet år.

Arbejdspladsen er nomineret til førstehjælpspris

Det store fokus på at udbrede kendskabet til førstehjælp blandt medarbejderne hos Jørgen Friis Poulsen A/S er bemærkelsesværdigt.

Arbejdspladsen er derfor nomineret til Røde Kors Førstehjælpsprisen, der uddeles 17. marts for fjerde år i træk. Det fortæller chef for førstehjælp i Røde Kors, Tina Donnerborg.

”De arbejder inden for et område med stor risiko for ulykker på byggepladserne. Ved at tilbyde førstehjælpskurser og løbende genopfriskning forebygger de ulykkerne og sørger for, at alle kan hjælpe, hvis ulykken skulle ske.  Det er et stort ansvar at tage, og det er virkelig flot,” fortæller hun.

Fakta om førstehjælp

  • I dag er det kun hver tredje dansker, der har et opdateret førstehjælpskursus. Tæt på hver fjerde dansker har aldrig taget et kursus.

  • 250.000 personer tager hvert år et førstehjælpskursus, heraf ca. 60.000 i forbindelse med kørekortundervisningen.

  • Der findes ca. 12.700 hjertestartere, der er registreret på ”hjertestarter.dk” og ca. dobbelt så mange findes i hele Danmark.

  • Kilder: Analyse lavet af Voxmeter, Aleris-Hamlet og Røde Kors i 2014, Dansk Førstehjælpsråd og Hjertestarter.dk

Førstehjælp skaber også tryghed uden for arbejdspladsen

Birgitte Helleberg Schou er controller og sidder på kontoret hos Jørgen Friis Poulsen A/S. Hun sætter stor pris på de løbende førstehjælpskurser.

”Det er godt at holde det ved lige. Og det betyder også noget for mig uden for arbejdet. Hvis jeg nu er den første til stede ved et færdselsuheld, så ved jeg, hvad jeg skal gøre. Det er godt at kunne førstehjælp hos firmaet og privat,” fortæller Birgitte Helleberg Schou.

Medarbejderne ved også, hvordan de bruger hjertestarteren. Og hver dag ved frokosttid kontrolleres det, at den virker.

Ud over Jørgen Friis Poulsen i Herning er de øvrige nominerede til Røde Kors Førstehjælpsprisen 2016: Servicevirksomheden, Servicevirksomheden, Intern Service Gladsaxe og Daginstitutionen, Børnehuset Rosenkilden i Helsingør.