Sådan har Røde Kors hjulpet i bekæmpelsen af Ebola

WHO havde kun lige nået at konkludere, at kampen mod Ebola i Vest Afrika var vundet, før de nu igen må advare om, at sygdommen er mere sejlivet end først antaget. Derfor forsætter vi i Røde Kors med at udføre vores arbejde i området.Ebola (2)

Ebola epidemien blev meldt afsluttet i Liberia og Guinea kort før årsskiftet. I januar fulgte Sierra Lione efter, da man nu heller ikke her havde registreret nye tilfælde af sygdommen over en længere periode. Desværre må BBC og Reuters dog melde om nye opståede tilfælde i Tonkolili-distriktet i Sierra Lione her i midten af januar.

 

Hvad har Røde Kors gjort?

En vigtigt prioritet i at bekæmpe ebola er at opretholde samfundet så godt som muligt, så vi sikrer, at det bliver nemt for lokalbefolkningen at vende tilbage til et normalt fungerende samfund igen, når epidemien er ovre. Røde Kors har gennem hele epidemiens levetid været til stede i Vest Afrika for bl.a. at udføre følgende aktiviteter:

 

  • Flere end 8.1 mio mennesker har modtaget oplysende information om smittefare og hygiejne
  • Flere end 407.000 personer har modtaget psykosocial support til bearbejdelse af oplevelser
  • 7674 personer er blevet trænet i at kunne reagere på og formidle om ebola
  • Røde Kors har bistået i omtrent 60.000 begravelser af personer døde af sygdomme (ebola, malaria og lign.)

 

Ebola bliver ved med at bluse op igen

Grunden til at sygdommen er så svær at komme til livs, skal formentlig findes i, at sygdommen er meget mere kompleks end først antaget. Forskning har fornyligt vist, at sygdommen kan blive ved med at leve videre i de dele af kroppen, som ikke er beskyttet af immunforsvaret. Det betyder, at man kan risikere, at sygdommen bluser op igen senere, eller at man kan smittes af tilsyneladende raske personer f.eks. gennem seksuel kontakt. Derfor skal Røde Kors forsætte med at være parate til at sætte ind over for nye udbrud og være til stede i Vest Afrika, så længe der er behov for det.

 

Fakta om ebola:

  • Det første tilfælde af ebola blev registreret i starten af 2014 i Guinea
  • Siden er 11.300 personer døde af den ekstremt smitsomme sygdom
  • Flere end 28.500 personer er blevet registreret smittet inden epidemien blev meldt afsluttet

 

Kilde: IFRC