Kommunikation er rygraden i hjælpearbejdet

Vores hjælpearbejder Claus Olsen er netop ankommet til det katastroferamte Filippinerne. Han skal sammen med et team på fem genopbygge kommunikationslinjer som radio, mobil og internet.Claus
 
 

15.11 2013 kl. 11:50 Af Julie Lorenzen

Hvad er det præcist, I skal lave?

Vi skal sørge for at etablere kommunikationslinjer for hjælpearbejdet hernede i alle de ramte områder – det vil sige mobil, internet og radioforbindelser. Nogle steder er der slet ingen forbindelse overhovedet – dem skal vi genskabe.


Hvorfor er det vigtigt?

Det er vigtigt for at kunne få informationer fra folk i felten. Hvis vi ikke kan få korrekte informationer, så kan vi ikke lave ordentlig nødhjælp. For kan man ikke kommunikere, ved man ikke, hvor nødhjælpen skal hen, eller hvad der er på vej. Kommunikationen er rygraden i nødhjælpssituation.


Hvad er de største udfordringer lige nu for dit team?

Det er adgangen til de ramte områder, der strækker sig over et stort geografisk område, som er meget spredt. Det er en ganske stor opgave. Det tager lang tid at komme frem, fordi infrastrukturen er så dårlig – det er frustrerende.


Hvordan er en typisk arbejdsdag for dig?

Vi arbejder i snit 18 timer i døgnet uden fridage – i går arbejdede vi 21 timer. De første par uger i en katastrofe er altid sindssyg hårde. Og man har ikke tid til at se sig omkring, fordi man er så fokuseret på opgaven. Men det er en enorm belønning at få lov til at hjælpe mennesker, som er i deres livs sværeste situation.


Hvad savner du mest derhjemme, når du er udsendt?

Jeg savner mest mine to piger – Anna på fem år og Mille på 11 år. Jeg har billeder af dem med på min telefon.