Hele verden til juletræsfest på asylcenter Annebergparken

Kurdiske og Afghanske kædedanse satte multietnisk kulør på juletræsfesten, som medarbejderne fra en stor dansk virksomhed donerede til børn alene på flugt.
 
 

December 2016 / tekst og foto: Maria Dyrberg – redigeret af Matilde Fenger Flindt


December er skudt godt i gang på Røde Kors Center Annebergparken for børn alene på flugt. En stor dansk virksomhed, der ønsker at være anonym, har nemlig doneret en juletræsfest til de 66 børn, der for tiden bor på centeret, mens de venter på at deres sag bliver behandlet.

I slutningen af november fik centeret besøg af 20 medarbejdere fra virksomheden. De kom med alt hvad der skulle til for at give børnene en oplevelse af danske juletraditioner. De ville give asylbørnene en pause fra alle de tunge tanker og vise dem, hvordan vi holder jul i Danmark og sprede lidt glæde.
Det blev en juletræsfest efter alle kunstens regler. Der blev klippet og klistret lange guirlander, julehjerter og stjerner og alskens julepynt, som blev lavet i fællesskab. Træet blev pyntet, og der var god venskabelig kappestrid om at bygge og dekorere det flotteste honningkagehus i Odsherred.

Multietnisk dans om juletræet

Der blev grinet og klappet, da børnene skulle prøve deres allerførste dans rundt om juletræet. De nynnede og sang med på omkvædet af 'Juletræet med sin pynt,' som de havde øvet sig på i skolen i dagene inden juletræsfesten.
Efterfølgende blev det børnenes tur til at vise, hvordan man fester, der hvor de kommer fra. For selvom de fleste af børnene er muslimske og derfor ikke har tradition for at fejre julen, så kan de sagtens feste.
Der blev klappet og trampet og sunget med på de kurdiske og afghanske sange.


Global julefest 

Mange dele af verden var repræsenteret til den globale juletræsfest, for børnene kommer fra Afghanistan, Syrien, Eritrea, Marokko, Somalia, Iran, Irak, Etiopien og Niger. Gæsterne fra virksomheden repræsenterede også mange forskellige lande, de kom fra Danmark, Tyskland, Sverige, Holland, Syrien og England.
Middagen blev tilrettelagt, så alle kunne være med. Den traditionelle juleand blev erstattet med krydrede retter, så alle børn kunne slutte festen med et sundt og godt måltid mad. Børnene fik også en godte-rygsæk med frugt og slik og høretelefoner.

Opbakning fra medarbejderne

I Annebergparken glæder den daglige leder, Patrick Wymer sig over at børnene har fået en god oplevelse, som han takker de engagerende medarbejdere for:
"Det er meget flot opbakning fra medarbejderne i en af de største virksomheder herhjemme. Børnene fik en rigtig god oplevelse og indsigt i, hvordan vi fejrer julen i Danmark. Og samtidig var der stor respekt for børnene og de traditioner, de er vokset op med. Det kunne ikke gøres bedre," siger Patrick Wymer.
 Læs mere om center Annebergparken og de andre Røde Kors asylcentre her