Hvor mange hjemløse er der i Danmark?

Og hvad gør Røde Kors for målgruppen?

 

Thumbnail

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecnter står for at lave en optælling af hjemløse i Danmark hvert andet år. Den nyeste fra 2017 viser, at der 6635 hjemløse personer. Det er otte procent flere siden den forrige tælling i 2015, og det er 33 procent flere siden 2009.

Det fordeler sig sådan, at cirka ¾ af de hjemløse er mænd, mens ¼ er kvinder.

Det er især blandt de unge, at der kommer flere hjemløse. Antallet af unge hjemløse mellem 18-29 år er steget med 104 pct. siden 2009.

Omkring 80 procent af landets hjemløse har dansk baggrund, mens resten er indvandrere eller efterkommere.

Hjemløse migranter uden fast ophold i landet er ikke medregnet i ovenstående statistik. VIVE har registreret 438 hjemløse migranter uden fast ophold i landet, men der er stor usikkerhed om det tal.

Kilde: https://www.sfi.dk/publikationer/hjemloeshed-i-danmark-2017-13453/

Hvad gør Røde Kors?

Hjem til Dig

Røde Kors lancerede maj 2018 det nye projekt ’Hjem til dig’ i samarbejde med ’Hjem til Alle alliancen’, hvor frivillige værtsfamilier eller -personer giver unge på kanten af hjemløshed mulighed for at bo i deres hjem i 3-6 måneder.

Værterne støttes med kurser og sparring, og den unge får samtidig en ung-til-ung-mentor fra Ungdommens Røde Kors, der har fokus på at få den unge ind i nye fællesskaber.

Læs mere her: https://www.rodekors.dk/bliv-frivillig/hjem-til-dig

Kanten - værested for unge hjemløse

Røde Kors Hovedstaden driver værestedet ’Kanten’ for unge mellem 18-30 år, som enten er hjemløse, bor på herberg eller er sofasovere. Kanten drives af frivillige og vi tilbyder udover et helle fra livet som hjemløs også rådgivning og praktisk hjælp som f.eks. tøjvask, opbevaring af ejendele, med videre.

Læs mere om Kanten her: http://hovedstaden.drk.dk/det-goer-vi/akut-hjaelp/kanten/

Omsorgscentre i København og Aarhus

Røde Kors driver to omsorgscentre for syge hjemløse for et akut plejebehov i henholdsvis København (RK Hovedstaden) og Aarhus (RK Aarhus), hvor også unge hjemløse kommer.

Omsorgscentrene tilbyder 14 dages restitution med seng, mad, fællesskab og sygepleje til hjemløse, som er ud-skrevet fra sygehuset eller er blevet syge på gaden. Centrene har få fastansatte personaler og frivillige herudover.

Læs mere om omsorgscentret i København her: http://hovedstaden.drk.dk/det-goer-vi/akut-hjaelp/omsorgscenter-thorsgade/ 

Og om omsorgscentret i Aarhus her: http://aarhus.drk.dk/omsorgscenter-pitstop-2/

Røde Kors herberg for kvinder

Røde Kors Herberg for Kvinder er en selvejende institution drevet af Røde Kors Hovedstaden med driftsoverenskomst med Den Sociale Virksomhed, Region Hovedstaden. Herberget er en midlertidig boform under serviceloven §110.

Målgruppen er kvinder over 18 år med særlige so-ciale problemer, som ikke har egen bolig eller ikke kan opholde sig i deres nuværende bolig.

Læs mere om Røde Kors Herberg for kvinder her: https://www.densocialevirksomhed.dk/roede-kors-herberg-for-kvinder/Sider/default.aspx

Sygeplejegruppen

Røde Kors Hovedstaden har etableret en sygeplejeklinik i lokalerne hos Hus Forbi i Vanløse. Hos Hus Forbi henter avissælgerne deres aviser, og der er en café, hvor de kan hygge sig over en kop kaffe eller frokost sammen med de andre sælgere. Klinikken drives af frivillige sygeplejersker, som på skift har vagt. Deres opgaver er alsidige, det kan f.eks. være sårpleje, støtte med kontakt til behandlingssystemet, sundhedssamtaler og medicingivning samt omsorg. Én gang om måneden tilbyder en frivillig fodterapeut gratis behandlinger i klinikken.

Læs mere her: http://hovedstaden.drk.dk/det-goer-vi/akut-hjaelp/sygeplejegruppen/

Få de vigtigste historier direkte i din indbakke

Når jordskælv, orkaner og flodbølger smadrer alt, flyver nødhjælpsarbejder Peder af sted med det samme. Han har amputeret et ben med en schweizerkniv og fået en pistol for panden, men han giver aldrig op. 

Vil du høre mere?

Vi er til stede i katastrofer og krige og i dit lokalområde, og vi vil så gerne dele de vigtigste historier med dig.  

Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet nederst i mailen. Se vores politik om persondata her