Det gør Røde Kors for hjemløse i Danmark

 

 

Thumbnail

 

Hjem til Dig

Næsten 2000 unge er hjemløse i Danmark. Det betyder, at op mod hver tredje hjemløse er en ung. Unge, som sover på sofaen hos venner og måske ikke føler sig hjemløse – men som er på vej ud på kanten – væk fra uddannelse, job og samfundets fællesskaber i øvrigt. 

Røde Kors lancerede derfor i maj 2018 projektet ’Hjem til dig’ i samarbejde med ’Hjem til Alle alliancen’, hvor frivillige værtsfamilier eller -personer giver unge på kanten af hjemløshed mulighed for at bo i deres hjem i 3-6 måneder.

Værterne støttes med kurser og sparring, og den unge får samtidig en ung-til-ung-mentor fra Ungdommens Røde Kors, der har fokus på at få den unge ind i nye fællesskaber.

Læs mere her: https://www.rodekors.dk/bliv-frivillig/hjem-til-dig

Omsorgscentre i København og Aarhus

Hjemløse er en af de mest udsatte grupper socialt og sundhedsmæssigt. Gruppen rammes hårdt, når de udskrives fra sygehuset, fordi sundhedssystemet i stigende grad lægger op til korte og specialiserede indlæggelser med færdigbehandling og pleje i eget hjem. 

Uden eget hjem har syge hjemløse ringe mulighed for ro, pleje og restitution efter udskrivning, hvilket derfor gør risikoen for komplikationer og genindlæggelse stor.

Røde Kors driver derfor to omsorgscentre for syge hjemløse for et akut plejebehov i henholdsvis København (RK Hovedstaden) og Aarhus (RK Aarhus), hvor også unge hjemløse kommer.

Omsorgscentrene tilbyder 14 dages restitution med seng, mad, fællesskab og sygepleje til hjemløse, som er ud-skrevet fra sygehuset eller er blevet syge på gaden. Centrene har få fastansatte personaler og frivillige herudover.

Omsorgscentret i København er under ombygning. 

Læs mere om omsorgscentret i Aarhus her: http://aarhus.drk.dk/omsorgscenter-pitstop-2/

Røde Kors er i gang med at se på, om der kunne være behov andre steder i landet. 

Røde Kors herberg for kvinder

Røde Kors Herberg for Kvinder er en selvejende institution drevet af Røde Kors Hovedstaden med driftsoverenskomst med Den Sociale Virksomhed, Region Hovedstaden. Herberget er en midlertidig boform under serviceloven §110.

Målgruppen er kvinder over 18 år med særlige sociale problemer, som ikke har egen bolig eller ikke kan opholde sig i deres nuværende bolig.

Læs mere om Røde Kors Herberg for kvinder her: https://www.densocialevirksomhed.dk/roede-kors-herberg-for-kvinder/Sider/default.aspx

Sygeplejegruppen

Røde Kors Hovedstaden har etableret en sygeplejeklinik i lokalerne hos Hus Forbi i Vanløse. Hos Hus Forbi henter avissælgerne deres aviser, og der er en café, hvor de kan hygge sig over en kop kaffe eller frokost sammen med de andre sælgere. Klinikken drives af frivillige sygeplejersker, som på skift har vagt. Deres opgaver er alsidige, det kan f.eks. være sårpleje, støtte med kontakt til behandlingssystemet, sundhedssamtaler og medicingivning samt omsorg. Én gang om måneden tilbyder en frivillig fodterapeut gratis behandlinger i klinikken.

Læs mere her: http://hovedstaden.drk.dk/det-goer-vi/akut-hjaelp/sygeplejegruppen/

Fakta om hjemløse

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for velfærd står for at lave en optælling af hjemløse i Danmark hvert andet år. Den nyeste fra 2019 viser, at der er 6431 hjemløse personer i Danmark. 

Kilde: https://www.vive.dk/media/pure/14218/3352843

Få de vigtigste historier direkte i din indbakke

Når jordskælv, orkaner og flodbølger smadrer alt, flyver nødhjælpsarbejder Peder af sted med det samme. Han har amputeret et ben med en schweizerkniv og fået en pistol for panden, men han giver aldrig op. 

Vil du høre mere?

Vi er til stede i katastrofer og krige og i dit lokalområde, og vi vil så gerne dele de vigtigste historier med dig.  

Du kan til enhver tid afmelde nyhedsbrevet nederst i mailen. Se vores politik om persondata her