Tusindvis af danskere står uden hjem

Hjemløse hører til blandt de allermest sårbare i Danmark. De nyeste tal fra 2019 viser, at 6.431 mænd og kvinder herhjemme står uden hjem. Det er et tal, som er steget betydeligt de seneste 10 år.

I Røde Kors arbjeder vi med at holde hånden under dem.

Hjælp her

Det gør Røde Kors for hjemløse i Danmark

Behovet for hjælp er forskelligt alt efter hvilken situation, den hjemløse står i. Derfor har vi forskellige projekter, så vi hjælper bedst muligt. Du kan læse om projekterne herunder.

Omsorgscentre i København, Aarhus og Middelfart

Hjemløse er en af de mest udsatte grupper socialt og sundhedsmæssigt. Gruppen rammes hårdt, når de udskrives fra sygehuset, fordi sundhedssystemet i stigende grad lægger op til korte og specialiserede indlæggelser med færdigbehandling og pleje i eget hjem. 

Røde Kors driver tre omsorgscentre for hjemløse – Eirsgaard (tidligere Thorsgade) i København,  Pitstop i Aarhus, Svalegangen i Middelfart, som dækker Region Syddanmark. Omsorgscentrene udfylder en funktion, som ikke tilbydes af andre aktører. Det er et mellemstop mellem behandlingen på sygehuset og udskrivning til eget hjem, som for mange er gaden. 

På omsorgscentrene kan man opholde sig i op til 14 dage, hvor man får tilbudt et værelse, mad og omsorg. Der er trygge rammer og sygeplejefagligt personale og frivillige, så de hjemløse kan restituere og vende tilbage til hverdagen. Omsorgscentrene danner også rum for medmenneskelighed og fællesskab, hvor de hjemløse kan føle sig trygge og opbygge relationer.

Du kan læse mere om omsorgscentret i Aarhus her, vores omsorgscenter i København her og vores omsorgscenter i Middelfart her.

Hjem til Dig

Næsten 2000 unge er hjemløse i Danmark. Det betyder, at op mod hver tredje hjemløse er en ung. Unge, som sover på sofaen hos venner og måske ikke føler sig hjemløse – men som er på vej ud på kanten – væk fra uddannelse, job og samfundets fællesskaber i øvrigt. 

Røde Kors lancerede derfor i maj 2018 projektet ’Hjem til dig’ i samarbejde med ’Hjem til Alle alliancen’, hvor frivillige værtsfamilier eller -personer giver unge på kanten af hjemløshed mulighed for at bo i deres hjem i 3-6 måneder.

Værterne støttes med kurser og sparring, og den unge får samtidig en ung-til-ung-mentor fra Ungdommens Røde Kors, der har fokus på at få den unge ind i nye fællesskaber.

Læs mere om projektet her

Røde Kors herberg for kvinder

Røde Kors Herberg for Kvinder er en selvejende institution drevet af Røde Kors Hovedstaden med driftsoverenskomst med Den Sociale Virksomhed, Region Hovedstaden. Herberget er en midlertidig boform under serviceloven §110.

Målgruppen er kvinder over 18 år med særlige sociale problemer, som ikke har egen bolig eller ikke kan opholde sig i deres nuværende bolig.

Læs mere om Røde Kors Herberg for kvinder her

Sygeplejegruppen

Røde Kors Hovedstaden har etableret en sygeplejeklinik i lokalerne hos Hus Forbi i Vanløse. Hos Hus Forbi henter avissælgerne deres aviser, og der er en café, hvor de kan hygge sig over en kop kaffe eller frokost sammen med de andre sælgere.

Klinikken drives af frivillige sygeplejersker, som på skift har vagt. Deres opgaver er alsidige, det kan f.eks. være sårpleje, støtte med kontakt til behandlingssystemet, sundhedssamtaler og medicingivning samt omsorg. Én gang om måneden tilbyder en frivillig fodterapeut gratis behandlinger i klinikken.

Du kan læse mere her

 

Kilde: VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for velfærd