Kaldet Til Slaget 

En podcast om hospitalsskibet Jutlandia 

Podcastserien ”Kaldet til Slaget” markerer 70-året for hospitalsskibet Jutlandias første togt til det krigshærgede Korea. Den spektakulære hjælpeaktion var med til at sætte eksempel for, hvordan vi som nation agerer i en verden fyldt med krige, katastrofer og konflikter. Dengang som i dag. Tag med, når Jutlandia stævner ud.

Lyt med på siden her eller i din foretrukne podcast app.

    

Bog ikon

Lærervejledning til podcasten 

Vores lærervejledning er et supplement til podcasten. De historiske facts bliver forklaret og sat i scene af nogle af de mest vidende fagpersoner på området. Undervisningsmaterialet er målrettet 7.-10. klasse.

Download lærervejledningen

 

Røde Kors' særlige mandat og rolle

For at understrege Danmarks neutralitet og upartiskhed under krigen i Korea, bad den danske regering Røde Kors om at stå for driften af hospitalsskibet MS Jutlandia.

Skibet skulle behandle sårede soldater – men endte med også at behandle civile.

For de humanitære togter var nemlig baseret på den fjerde og dengang helt nye Genève-konvention. Her stod det for første gang skrevet, at alle, der ikke har deltaget eller ikke længere deltager i krig, skal have hjælp.


Kort over Jutlandias tre togter
Jutlandia grafik

Sæt Jutlandia på kortet

Hvor ligger den 38. breddegrad, der udgjorde fronten under krigen? Hvor ligger Jutlandia til på sine togter?

På kortet får du overblik over halvøen Korea, der blev splittet i to – nord og syd. Og du kan se, hvordan Jutlandia rykkede tættere på fronten og krigen under det tredje og sidste togt.