Afsnit 3

"Helvede på vor lille Jord"

I tredje afsnit ankommer Bent Boisen med Jutlandia til Korea, hvor en helt ny verden møder ham. Vi kommer helt tæt på krigens gru, og i FN’s top kommer nye kræfter til, og fokus skifter fra den militære til den diplomatiske tilgang.

 

Listen to "Afsnit 3: "Helvede på vor lille Jord"" on Spreaker.

Lyt med på siden her eller i din foretrukne podcast app.

    

Helt tæt på krigens gru

Da Bent Boisen og Jutlandia endelig ankommer til Pusan i Korea, rammer krigens grusomheder alle mand ombord som et kanonslag. Med ét forstår Bent, hvad det er, han er sendt ud til. Krigens konsekvenser er tydelige på det flydende hospital.

Allerede om morgenen efter ankomsten, modtager Jutlandia sine første sårede patienter, og på anden dagen skriver Bent det første af en lang række breve hjem fra krigen. For selvom Jutlandia ligger til ved kajen i Pusan, der er flere hundrede kilometer fra fronten, er krigens alvor tydelig i form af de krigsskader og traumer, patienterne kommer med.

Fotos: Department of Defense & ICRC

Gå på opdagelse i Bents breve

Bents breve er fortællingen om krigen i Korea og det store humanitære hjælpearbejde, som Røde Kors’ personale stod i spidsen for på hospitalsskibet Jutlandia. Og det er fortællingen om, hvordan en 20-årig knægt drømmer om medmenneskelighed og fred i en verden af gru.

DEL 1: Dateret den 12. marts 1951
DEL 2: Dateret den 12. marts 1951
Dateret den 20. marts 1951

Truman VS MacArthur 

På trods af advarsler, indleder MacArthur et dristigt modangreb på de nordkoreanske styrker. En tidlig morgen overrasker han de nordkoreanske tropper med en landsætning af FN-soldater i Inchon ved hovedstaden Seoul.

Landsætningen betyder, at FN genvinder overtaget over Seoul. Men efter Kinas indtræden i krigen på nordkoreansk side falder MacArthur i unåde hos den politiske ledelse i USA – navnlig præsident Truman.

For MacArthur ønsker blandt andet at bombe kinesiske mål og benytte atomvåben til formålet. Det bliver for meget for Truman, der modsætter sig grundet frygten for regulær krig med Kina. Så selvom general MacArthur var en helt i manges øjne, bliver hans egenrådige facon og letsindige beslutninger enden på hans arbejde for FN.

Den 11. april 1951 hjemkaldes MacArthur og hans kommando overdrages til den mere afdæmpede Matthew Bunker Ridgway.

Kilder: Britannica & Den Store Danske

kontainer_image
Portræt af Truman

Harry S. Truman

Født 8/5 1884 – død 26/12 1972
  • USA’s præsident i perioden april 1945 til januar 1953.
  • Da Koreakrigen i høj grad var et opgør mellem USA og Sovjet, spillede den amerikanske præsident en central rolle. 
  • Han blev anset for at være en langt mere folkelig og beskeden præsident end sin forgænger Roosevelt.
kontainer_image
Billede af MacArthur. Foto: Department of Defense

Douglas MacArthur

Født 26/1 1880 – død 5/4 1964
  • Efter 2. Verdenskrig var den amerikanske general Douglas MacArthur i manges øjne en sand krigshelt.
  • Han havde været med til at smide bomberne over Hiroshima og Nagasaki, hvilket spillede en stor rolle i Japans kapitulation.
  • Han blev udnævnt som øverstkommanderende for FN’s styrker under indsatsen i Korea, og rygtet sagde, han var en modig, hovmodig og egenrådig herre.
Hvis det kan være meningen – med en mening, at der til formålet for at finde ud af, hvem der af Truman (eller) og Stalin er stærkest, skal ofres så og så mange tusinde spande blod og knogler daglig, ja, så er det en noget sørgelig mening, den mening tjener!

Fra brev skrevet af Bent Boisen, 19.04.1951

Kampen for våbenhvile

MacArthur kaldes hjem til USA – og med den nye general Ridgways ankomst følger det spæde håb om en våbenhvile.

For skiftet af general betyder et skifte i strategi. FN og USA’s tilgang bliver mindre konfrontatorisk, og man søger en mere diplomatisk vej til fred. Nu går diplomatiet i gang, og skiftet bliver grundlaget for at indlede forhandlingerne om våbenhvile mellem de stridende parter.

Kamphandlingerne fortsætter dog stadigvæk, mens forhandlingerne om våbenhvile finder sted.

Læs hele Bents brev fra den 19. april 1951
DEL 1: Dateret den 19. april 1951
DEL 2: Dateret den 19. april 1951


STØT NU