Afsnit 6

Sekstenårig sygeplejerske

I sjette og sidste afsnit zoomer vi ind på Kim Larsens udødelige klassiker ”Jutlandia”, mens Bent Boisen og Jutlandia vender snuden hjemad mod Danmark.

 

Listen to "Afsnit 6: Sekstenårig sygeplejerske" on Spreaker.

Lyt med på siden her eller i din foretrukne podcast app.

    

Kan du synge med på sangen om skibet?

Mange af os er vokset op til tonerne af Kim Larsens udødelige klassiker, ’Jutlandia’. Men hvor godt kender du egentligt sangen om Røde Kors-skibet, der sejlede mod Korea for at redde liv?

Klik dig gennem quizzen og test din viden om Jutlandia, Koreakrigen og Kim Larsens kæmpe hit!

Start quizzen nu 

Jutlandia - fra afstand
Foto: Dansk Sygeplejehistorisk Museum
Node ikon

HEY-HO FOR JUTLANDIA!

Rigtig mange kan nynne med på melodien til Kim Larsens fængende sang om det hvide hospitalsskib, der sejlede øst på for at redde liv. I 1986 udgav Kim Larsen sangen ’Jutlandia’, der på mange måder forlængede og forstærkede mytologien omkring det ’flydende hospital’ – Jutlandia.

Trommeslager og producer Jan Lysdahl, der har turneret med Kim Larsen, var med til at skrive sangen.

Da Kim Larsen var på toppen af sin karriere og surfer på bølgen af succes, opstår ideen til ’Jutlandia’. Og under en turné, hvor Jan Lysdahl er med som trommeslager, kommer Kim ind på Jans hotelværelse og nynner sangen for ham for første gang.

”Altså Kim kommer ind på mit hotelværelse og siger “Jazz-Kaj, jeg har lige en ny sang”, og så spiller han Jutlandia for mig på sengekanten. Og jeg kan huske, jeg tænkte det var en usædvanlig sang,” fortæller trommeslager Jan Lysdahl.

Sangen vokser på Jan Lysdahl, og den ender med at blive den national klassiker, vi kender i dag.

 

Gå på opdagelse i Bents breve

Bents breve er fortællingen om krigen i Korea og det store humanitære hjælpearbejde, som Røde Kors’ personale stod i spidsen for på hospitalsskibet Jutlandia. Og det er fortællingen om, hvordan en 20-årig knægt drømmer om medmenneskelighed og fred i en verden af gru.

DEL 1: Dateret den 2. marts 1952
DEL 2: Dateret den 2. marts 1952
Dateret den 2. marts 1952