Peder landede som den første i Nepal efter jordskælvet

Allerede dagen efter det største jordskælv i 80 år ramte Nepal i april 2015, landede vores katastrofekoordinator Peder Damm i hovedstaden Kathmandu.

Peder Damm tog ind til Nepal Røde Kors’ hovedkvarter og begyndte herfra at undersøge, hvad der var sket, og han tilbragte første nat i et telt i stuen i vores landechefs gamle hus.

Som noget af det første kørte Peder sig en tur i hovedstaden for at se, hvordan der stod til her. Og Peder kunne konstatere, at Kathmandu tilsyneladende ikke var helt så hårdt ramt som andre dele af landet.

Thumbnail

Mange var flyttet ud på åbne marker og sågar i rundkørslerne, hvor de boede i presenninger og telte, og dele af byen var totalt smadret. 200.000 var på vej hjem til deres landsbyer i busser, der holdt i kø.

Det vigtigste er at få et overblik over katastrofen hurtig og både FN systemet og Røde Kors-systemet melder ind om, hvordan der ser ud i de forskellige dele af landet. Blandt andet blev det meddelt, at hele byer ude på landet var blevet lagt fladt ned, og at mange tusinder lå under murbrokkerne.

Peder besluttede sig hurtigt til at sende en bil afsted mod det område, hvor Dansk Røde Kors i forvejen hjalp Nepal Røde Kors. Det var ikke langt fra epicentret, og det var vigtigt at få afdækket, om de får hjælp eller vi skal gøre noget for dem.

Imens koordinerede han, hvem der skulle sendes afsted fra Danmark til Nepal. Helt som ventet viser det sig, at der er store problemer med at få nødhjælpen gennem den meget lille lufthavn, og snart var han omgivet af logistikere, der styrede indkomne vare i lufthavnen og specialister i uddeling af nødhjælp.

Imens det skete, sørgede andre dele af Røde Kors-bevægelsen for at redde mennesker ud af ruinerne og operere de tilskadekomne, der havde fået huse ned over sig. De døde blev respektfuldt båret væk i ligposer, og vi talte med familierne til de døde, om hvad de havde behov for

De næste dage sørgede Peder for, at der blev delt vand og huslysæt ud fra lagrene til de værst ramte områder og vandrensningstabletter og fløjet nødhjælp med små helikoptere rundt i hele landet.

Da vores udsendte til de områder, som Dansk Røde Kors tidligere havde hjulpet, ringede hjem på satelittelefonen, var det med meldingen om, at der var stor brug for hjælp her også. Skoler og huse var styrtet sammen, og det blev besluttet, at Røde Kors i Danmark i særlig grad skulle hjælpe der. 

2:00 minutes Helikopter-video

'Gem filen' råbte Peder pludseligt fra kontoret.

Det rystede i kontorbygningen på hovedkontoret og et jordskælv på 5.0 havde ramt Nepal. Det eneste Peder tænker på er ansøgningen til EU. Det er vigtigt at få de penge hjem så vi kan hjælpe nogle flere.

Heldigvis kom ingen på kontoret noget til under de mange efterskælv.

Næsten 9000 mennesker omkom, og 800.000 fik smadret deres hjem, da det største jordskælv i over 80 år ramte Nepal for 1 år siden. Siden har Røde Kors hjulpet flere end 3 millioner mennesker.

BLÅ BOG: PEDER DAMM

  • Er født i Esbjerg
  • Har været gift to gange og har to voksne børn fra det første ægteskab.
  • Er oprindelig logistiker med en fortid i det danske forsvar hvor han uddannede mellemledere og hvorfra han også har en paramedicinsk uddannelse.
  • Har været hjælpearbejder for Røde Kors siden 1990.
  • Er vild med at fiske.
  • Hader kritik der ikke ledsages af konstruktive forslag.
  • Har været udsendt på 24 operationer – bl.a. til Sri Lanka, Sierra Leone, Afghanistan, Balkan, Uganda, Irak, Indonesien, Syrien og Nepal.