15-årige Sonja blev levende begravet i jordskælvet i Kathmandu

Seksårige Manju så fjernsyn og nåede ud, inden nabohuset væltede ned over hendes blikhus. Hendes 15-årige storesøster var ikke så heldig. Hun var i bad.

 

kontainer_image
Foto: Sailendra Kharell

Af Troels Donnerborg

Manju på seks år har små ører på sin bluse (nr. 3 fra venstre på billedet), og hun vimser omkring i mudderet. Hun bor under en presenning sammen med 125 andre i kvarteret, der alle har mistet deres hus. Nogle huse er halveret, mens andre bare er blevet så beskadigede af jordskælvet, at ingen tør gå derind.

 

Når hun har fri fra skole sidder hun altid og ser tegneserier i fjernsynet, og det gjorde hun også den lørdag, da det største jordskælv i 80 år ramte hendes blikhus i den gamle bydel Bhaktapur i Kathmandu.

”Jeg blev meget bange, siger hun. 
”Men jeg vidste, at jeg skulle løbe ud, for det havde jeg lært i skolen.”

Storesøster døde, mens hun var i bad

Det vidste hendes 15-årige søster også, men hun nåede ikke ud. Hun var i bad og gemte sig derfor under sengen, som hun havde lært. Det var ikke nok. For nabohuset, en stor kolos af et lerstenhus, væltede direkte ned over hende. Naboerne gravede hende ud. Men hun var død under stenene.

Hendes mor er stadig i chok.

”Jeg havde en mark og et lille lejet hus, men nu er alt væk. Vi er tørstige og har ikke noget drikkevand. Men det hårdeste er, at min datter er væk, og jeg savner hende,” siger hun.

125 mennesker om et toilet

Ind imellem vover en enkelt i området sig ind i et hus for at hente nogle ejendele, men de fleste bliver udenfor.  De 125 mennesker i området sover sammen under 1 presenning, og deler 1 udendørs toilet. Enkelte tønder står spredt omkring med æggebakker som låg. Det er regnvand siger de.

”Vi mangler drikkevand, telte og mad, og vi kunne godt bruge et bedre toilet,” siger moren til Manju.

Derudover er de begyndt at få problemer med tyvebander, der tager chancen og røver husene. Derfor holder mændene sig vågne på skift og patruljerer området om natten.

'”Det er et stort problem, og vi er nødt til at sikre os mod, at vores ejendele i husene ikke bliver stjålet.”