Forældre sikrer 34 skoler efter jordskælvet i Nepal

Fædre til børn på 34 skoler i Nepal har meldt sig til at sikre dem mod kommende jordskælv. Vi har trænet 40-årige bygningsarbejder Prem i at bygge bedre, og han bygger nu for sine to børn på skolen.

Foto: Sailendra Kharel

40-årige Prem hugger den lange jernstang i gulvet, så sveden springer fra ham, og skærverne danser henover betongulvet i klasselokalet.

Skolepultene er stuvet sammen i midten af klasselokalet. I hjørnerne er der store revner, og indermurene i lersten buer faretruende udad eller indad i hvert klasselokale. 

Stålgitter under tavlen

Men under tavlen er der hugget en lang rende, og det er den rende, Prem Bahadur Bhujel er igang med at udvide, så der kan ligge et stålgitter, der kan være med til at sikre hans børns skole. 

Prem arbejder til daglig som bygningsarbejder, men har fået træning af Røde Kors i at bygge jordskælvssikkert til gengæld for, at han bruger sine kræfter på at reparere skolen, som fik flere store revner i jordskælvet den 25. april 2015. 

Som en del af Røde Kors' "penge-for-arbejde-program" får han 700 rupees om dagen for det manuelle arbejde og 1200 om dagen, når han skal lave murearbejde, men Prem meldte sig frivilligt til arbejdet, for han har en datter på 15 år og en søn på syv år, der går på skolen. 

VIDSTE DU AT ...?

  • 60 procent af de mennesker, der blev dræbt af en naturkatastrofe mellem 2000 og 2009 omkom i et jordskælv. Dermed er jordskælv den mest dødbringende naturkatastrofe. (Kilde: Centre for Research on Epidemiology of Disaster)
     
  • 4 ud af fem jordskælv sker i udviklingslande. (Kilde: Geohazards International.)
     
  • 8 ud af verdens ti største byer ligger steder, hvor der er stor fare for jordskælv på grund af de tektoniske pladers placering. (Kilde: Centre for Research on Epidemiology of Disaster.)
0:59 minutes Troels møder Prem, som hjælper med at bygge skoler i Nepal

Kan studere uden stress

"En mere sikker skole vil betyde, at de kan studere her uden stress," siger han. 

I klasselokalet knokler fem fædre med at hugge betongulvet op, og udenfor hakker og graver to andre en lang rende i den lerede jord, mens et par små piger leger i rutchebanen og en lille dreng slæber med en hakke og kigger nysgerrigt. 

Der skal sættes stolper af stålgitter i hele vejen rundt både ude og inde. De skal bindes sammen og fores med cement, så bygningen får et slags indvendigt og udvendigt skelet af stål og cement, der kan holde på murene. Og så skal de buede indermure mures om. 

90 mennesker trænet

I alt har Røde Kors trænet 90 mennesker i distrikterne Lamjung og Tanahun, så de er i stand til at mure et hus eller en skole, så den kan modstå et jordskælv. De arbejder lige nu på at sikre 34 skoler til glæde for 1892 elever.

Prems eget hus har kun fået mindre skader, men han drømmer om at bygge flere huse på den nye måde, han har lært. 

"Vi har fået træning, og jeg har lært nye måder at bygge på, så det forsøger jeg at bruge nu, så vi ikke risikerer, at det samme sker igen," siger han. 

2:46 minutes Troels møder 11-årige Sagar fra Nepal
STØT NU