Center Avnstrup

Center Avnstrup er hjemrejsecenter for afviste asylansøgere. Her bor både enlige og familier, der har fået endeligt afslag på asyl. Hvis de afviste asylansøgere medvirker til egen hjemrejse, vil de forblive i Avnstrup, indtil det er muligt at rejse. Afviste asylansøgere, der ikke ønsker at medvirke til egen hjemrejse, bor på et udrejsecenter.

Det er Røde Kors' opgave at skabe en værdig og aktiv hverdag for denne gruppe af afviste indenfor de rammer, som udlændingemyndighederne har bestemt.

Centeret ligger ved Hvalsø i Lejre Kommune og er med en kapacitet på ca. 600 pladser det største asylcenter på Sjælland.

På centeret er der undervisning og praktik for voksne, og børnehave og klub for børnene. Børn i skolealderen går i skole. På jobcenteret er der fokus på at hjælpe beboerne med CV-skrivning og praktikforløb, der kan støtte dem med henblik på beskæftigelse og genindtræden på arbejdsmarkedet i hjemlandet. Hjemrejserådgivere fra Dansk Flygtningehjælp tilbyder uvildig rådgivning og vejledning omkring selve hjemrejsen.

Hverdagen på asylcenteret

Familier med børn har typisk to rum til rådighed. Der er også enkeltværelser og værelser til en eller flere personer. Alle har adgang til fælles bad og toilet. De daglige måltider serveres i en fælles kantine tre gange om dagen. Daglige gøremål som rengøring og tøjvask står beboerne selv for.

Sundhedsklinik

Beboerne på Center Avnstrup kan få hjælp med helbredsmæssige problemer af sygeplejersker og sundhedsplejersker på centerets sundhedsklinik. På Røde Kors´ klinik vurderer personalet, om der er brug for at henvise til læge, psykolog eller anden nødvendig behandling.

Børnehave

Børn fra tre til seks år går i børnehave. I børnehaven har pædagoger og pædagogmedhjælpere særligt fokus på trygge, strukturerede og genkendelige rammer og på aktiviteter, der styrker børnenes personlige, sociale og sproglige udvikling.  Børnehaven har åbent 25 timer om ugen.

Skole for børn og unge

Børn i alderen 6-16 år går i Røde Kors skolen i Lynge, og de bliver kørt til Lynge i skolebus. Børnene bliver undervist på dansk og nogle gange på engelsk. Fagene er de samme som i folkeskolen. Herudover får børnene modersmålsundervisning. Nogle af børnene går i lokale folkeskoler. Dette afhænger af, hvad der giver bedst mening for det enkelte barn.

Voksenundervisning og praktik

Avnstrup har både voksenundervisning og et jobcenter, der hjælper med aktivering og praktikforløb. Alle nye beboere over 17 år kommer til en samtale på jobcenteret, hvor de bliver spurgt om uddannelse, arbejdserfaringer og kompetencer, sådan at undervisning og praktik kan tilrettelægges så godt som muligt for den enkelte. På voksenskolen undervises bl.a. i engelsk, modersmål, IT, førstehjælp og iværksætteri. Beboerne har desuden mulighed for at komme i praktik hos lokale arbejdsgivere.

Fritidstilbud

Ligesom danske børn kan gå i SFO, så kan børn og unge på asylcenteret gå i fritidsklub efter skoletid. For de 6-12 årige foregår det i eftermiddagstimerne, og for de 13-17 årige er det mest sidst på dagen og i aftentimerne. Klubben har også åbent hver anden søndag og ekstra åbent i ferieperioder. I klubben sørger uddannede pædagoger og pædagogmedhjælpere for fælles aktiviteter. Herudover er der IT-Cafe, værksteder og bibliotek. Børnene har også mulighed for at deltage i sport og andre fritidsaktiviteter i lokale foreninger.

 

At være frivillig:

Frivillige står for mange forskellige aktiviteter for og med asylansøgerne på Center Avnstrup. Den frivillige indsats på asylcenteret. er med til at forbedre asylansøgeres hverdag og bidrager til at skabe bedre vilkår og muligheder for dem.  Aktiviteterne spænder fra idræt til lektiehjælp, drift af kreative værksteder, it-caféer, cykelværksteder mv. Som frivillig får du mulighed for at lære asylansøgerne at kende, og du bidrager til en meget nødvendig frivillig social indsats.

På Center Avnstrup forbereder vi en oplagt forårsaktivitet. I en særlig have skal beboere og frivillige dyrke grøntsager og frugt.

Hvis du vil høre mere om frivilligopgaven eller melde dig som frivillig kan du tilmelde dig vores informationsmøder her:

Kontakt Center Avnstrup

Avnstrupvej 1
4330 Hvalsø
3527 9800 
centeravnstrup@redcross.dk

Regionsleder
Claus B. Pedersen
clbp@redcross.dk

Frivillighedskoordinator
Berit Sommer
beso@redcross.dk

Sikker e-mail adresse 
- kun for myndigheder
sikkerpost@redcross.dk

Donationer til centeret

På vores centre har vi altid brug for tøj, sko, legetøj, rejsetasker, køkkengrej mm. 

Hvis du har noget, som du gerne vil donere, kan du lægge det i de store containere, der findes foran centrene. Vi tager med glæde imod donationer, som du mener kan gavne asylansøgerne på Røde Kors’ asylcentre i Danmark.

Se asylcentre, der modtager donationer

Lokalt samarbejde

For Røde Kors er det vigtigt, at vi er en del af det lokale samfund. Samarbejdet med kommunen, skoler, virksomheder og foreninger betyder, at vi kan tilbyde beboerne på Røde Kors' asylcentre en indholdsrig, aktiv hverdag.

Har du gode idéer til lokalt samarbejde, så send os en mail:

centeravnstrup@redcross.dk

STØT NU