Jakobs mission

Jakob er udsendt i stammeområdet Marsabit i Kenya ca. 12 timers kørsel fra hovedstaden Nairobi.

Hans opgave er at sikre, at nødhjælp fra Røde Kors havner i de rette hænder. Det aktuelle projekt bringer hjælp til 900 husstande eller mere end 11.000 mennesker i from af pengeoverførsler på mobiltelefon.

Jakob er i felten for at uddanne lokale Røde Kors folk i at bruge den digitale nødhjælpsdistribution og for at sikre, at uddelingen fungerer efter hensigten. Han skal også samle erfaringer fra nødhjælpsarbejderne, de lokale myndigheder og fra dem, der modtager hjælpen for at kunne se, hvor der er brug for at forbedre systemerne.

Ved at give nødhjælp i form af penge gennem et mobile-pay-lignende system, hjælper vi ikke bare familier der sulter, men styrker også den lokale økonomi og sikrer, at landsbyerne fremover har forsyning af varer og et marked, hvor man kan købe dem.

Thumbnail
Den ældre kvinde fra et af de vandrende hyrdefolk lader biometric-apparatet aflæse fingeraftryk for at registrere, at hun har modtaget en udbetaling af nødhjælp.

Området i Marsabit nord for Kenyas hovedstad har jævnligt været hærget af stammekonflikter, fordi der er kamp om vand og græsningsområder. Myndigheder og organisationer arbejder for at bilægge stridighederne og afvæbne de forskellige grupper af vandrende hyrdefolk. Røde Kors arbejder med vandforsyning, underviser i hygiejne og ernæring og uddeler penge som nødhjælp til familier, der har mistet deres forsørgelsesgrundlag på grund af tørke.

Marsabit er en region, som er ca. halvanden gang Danmarks størrelse. Her bor omkring 300.000 mennesker, hvoraf mange er hyrdefolk, der lever af deres store hjorde af geder, køer og kameler. Klimaforandringer og ørkendannelse har betydet, at området ikke længere giver græsning til de store flokke af dyr.

BLÅ BOG: JAKOB BAK PEDERSEN

  • Født 1977 i Århus
  • Vokset op i det nordjyske mellem Limfjorden og Vesterhavet med fire søskende
  • Har været udsendt for Røde Kors til Nepal og Afrika
  • Arbejder med udvikling af robuste partnerskaber og lokalt beredskab til at sætte  effektivt og hurtigt ind i katastrofesituationer
  • Mere en 10 års erfaring fra Østafrika og Sydøstasien
  • Uddannet sociolog og specialist i risikoanalyse og distribution af nødhjælp under vanskelige forhold