Headspace

Isolerede unge

Organisation
Børn & Unge

Headspace er en anonym drop-in rådgivning for børn og unge. Under corona afprøvede foreningen nye digitale værktøjer for at holde fast i de unge.

Husly  Sted: Hjørring

Det er børn og unge med fx lavt selvværd, destruktive tanker eller en grundlæggende i tvivl om uddannelsesvalg, der bruger Headspace. Det er en anonym rådgivning, der er specialiseret i børn og unge i alderen 12-25 år. De kan normalt komme direkte ind fra gaden, bortset fra under corona.

”Mange af de børn og unge, som vi hjælper, har ikke så meget struktur, at de kan ringe og bestille en tid. De skal have hjælp her og nu. Vi er altså i høj grad under normale omstændigheder et fysisk drop-in tilbud,” fortæller centerchef for Headspace i Hjørring, Jesper Overgaard Andersen.

”Vi ville gerne give de unge nogle idéer, så de kunne få vendt noget af det negative til noget positivt.”

Corona betød, at foreningen opgraderede på de digitale kanaler. De lavede blandt andet en hotline, så de unge kunne ringe ind i stedet for fysisk at møde op, da centrene i en periode har været lukkede. 

”Det var vigtigt for os at forsøge at normalisere de unges tanker. Mange var isolerede og følte det som om, at de var sendt i fængsel. Rigtig mange havde heller ikke kontakt med andre unge. Vi forsøgte at få de unge til at fokusere på at leve et mere normalt liv.”

Derfor igangsatte foreningen blandt andet kampagnen #Minisolationsfortælling med støtte fra Tuborgfondet. Her kunne unge fortælle om deres liv i isolation på sociale medier som Instagram og Facebook. Kampagnen blev promoveret af influencers og blev set af over 600.000 unikke brugere.

”Vi ville gerne give de unge nogle idéer, så de kunne få vendt noget af det negative til noget positivt, og vi fik skabt enormt meget fællesskab og engagement blandt de unge gennem kampagnen.”

Digitalt er et godt supplement
”Vi har oplevet at det digitale har virket ok for de unge, som vi kendte i forvejen. Dem har vi snakket i telefon med eller haft videokontakt med. Men det er svært at nå ud til nye unge. Man kan ikke danne en relation, hvis man ikke har fysisk kontakt.”

Derfor begyndte headspace i Hjørring også med walk and talks med de unge, så snart Danmark lukkede lidt op i april.

”Det er vigtigt, at vi fortsætter med at være et anonymt drop-in tilbud, og det kan selvfølgelig godt være en udfordring at have den slags snakke i de større byer, hvor der er flere mennesker. Men vi haft nogle virkelig gode samtaler med de unge på den her måde.”

headspaces’ erfaringer med at kommunikere digitalt med målgruppen fører blandt andet til udviklingen af en ny platform, som er køreklar i august.  Her kan unge få anonym rådgivning i hele landet – og ikke kun de steder, hvor headspace har fysiske lokaler.

Se fortællingerne fra på Instagram her: Instagram.com